Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Punjeni hleb»Pleteni hlepčići sa bogatim nadevom

Pleteni hlepčići sa bogatim nadevom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Pleteni hlepčići sa bogatim nadevom
Fotografije: Vanya Georgieva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
12
"Recept samo za majstore testa"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • sveže mleko - 300 ml
  • kiselo mleko - 80 g
  • jaja - 3 komada (1 žumnce za premazivanje=
  • ulje - 50 ml
  • suvi kvasac - 1 keica, dr Oetker (7g)
  • šećer - 1 supena kašika (može i med)
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 850 g
  • za nadev
  • slanina - 200 g, svinjska, dimljena
  • topljeni sir - 1 kutija (mlečni, Aro)
  • masline - 15 komada, crne
  • čeri paradajz - 1 grančica
  • šarena so - po ukusu
  • semenke - miks za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte sveže mleko (ne treba da bude mnogo vrelo, neka temperatura bude podnošljiva kada stavite prst u mleko) i sipajte jedan deo u keramičku posudu. Dodajte šećer, promešajte da se rastopi i sipajte kvasac i malo brašna. Ostavite da se kvasac aktivira, možete poklipiti tanjirom da bude brže.

Umutite jaja i preostale sastojke. Prosejte brašno i dodajte so, napravite udubljenje i sipajte malo po malo od mlečne smese i kvasca. Zamesite lepo, glatko testo, pazite da se ne lepi. Namažite ga uljem, pokrijte i ostavite da nadođe.

Oblikovanje je na sledeći način: Prvo napravite loptce iste veličine, koje ćete posle podeliti (jedna dobijena polovina će biti malo veća od druge). Svaku veću polovinu razvučete na elipsastu koru i po sredinu ređate iseckane komadiće slanine.

Ja sam je isekla na tanke tračice, topljeni sir - na kockice, a čeri paradajz i masline na sitne parčiće. Kada poređate navedene sastojke, odozgo pospite šarenom solju (zelenim začinima) ili čubrom, majčinom dušicom.

Uvijte jedan deo kore, a polse drugi ili prosto uvijte u rolat, i posvijte krajeve odozgo.

Od svakog manjeg testa se razvija elipsasta kora i po sredini se prave prorezi nožem za picu (prorezi ne idu do krajeva kore). Počnite pletenje, prstima provlačite jednu traku testau drgugu. I tako sa svakom sledećom do kraja.

Izgleda teško, ali kad počnete dobićete predstavu. Veoma je lako! Od slika ćete dobiti predstavu za celokupnu izradu ovih ukusnih punjenuh hlepčića. Gotova ispletena kora se stavlja preko rolata sa nadevom i lagano se svuda provlače krajevi.

Obložite pleh iz rerne papirom za pečenje i poređajte gotove hlepčiće. Pokrijte folijom i ostavite da nadođu. Kad lepo nadođu, namažite ih žumancem, umućenim sa malo svežeg mleka i ulja.

Po želji pospite miks semenkama ili samo susamom. Ugrejte rernu na 170 stepeni i stavite ih da se peku, uključite oba grejača da rade istovremeno bez ventilatora. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju, oko 35 minuta ili probajte drvenim ražnjićem da li su dobro pečeni.

Treba da ne ostajte živo testo po ražnjiću. Kad ih izvadite, stavite ih na rešetku, obloženu papirom za pečenje i namažite ih maslacem dok su još topli. Probajte ovaj čudesan doručak, koji na prvi pogled izgleda teško za pripremu, ali je veoma ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: