Način pripreme
Lepo operite lubenicu pod tekućom vodom. Isecite, uz pomoć noža, poklopac u gornjem delu i sačuvajte ga za kasnije. U pomoć kašike izvadite unutrašnjost lubenice, odvojite semenke i prebacite u manju šerpu.
U posebnoj posudi pomešajte belo vino, pčelinji med, sok od limuna, vanilu u prahu i dobro promešajte dok se med (ili braon šećer) ne rastopi potpuno. Pomešajte sa lubenicom i pasirajte smesu.
Pasiranu smesu vratite u unutrašnjost lubenice, stavite poklopac i prebacite celu dinju u odgovarajuću posudu da može stabilno da stoji u zamrzivaču. Odozgo pokrijte streč folijom i stavite u zamrzivač. Periodično na 30 minuta lagano mešajte smesu, dok se ne dobiju lepi kristali.
Servirajte sorbe takav kakav je u lubenici, ukrašen listićima sveže mente. Zbog toga što je kora lubenice zamrznuta, sorbe dugo vremena ostaje hladno, zato se može konzumirati na plaži ili na pikniku.
Prijatno.