Način pripreme
Prosejte brašno i so i u sredini napravite udubljenje. Posebno umutite jaje, kiselo i sveže mleko i ulje. Sipajte tečnu smesu u udubljenje i umesite meko testo. Ostavite testo da odmori 30 minuta, pokriveno folijom.
Naseckajte luk i beli luk na sitno. Promešajte ih sa mlevenim mesom i dodajte pavlaku. Začinite biberom, posolite i promešajte dobro.
Kada je testo gotovo, razvucite ga na brašnom posutoj radnoj površini. Okruglim kalupom ili čašom secite krugove od testa.
U sredinu kruga stavite malo od nadeva i vlažnim prstom prođite ivicom kruga. Presavijte ga na pola u oblik polumeseca. Dobro zalepite krajeve, uhvatite oba kraja polumeseca i zalepite ih jedan za drugi.
U šerpu sipajte vodu i u nju stavite lovorov list i so da se kuvaju. U kipuću vodu spuštajte po 6-7 peljmena i ostavite ih da se kuvaju oko 6 minuta ili dok ne isplivaju na površinu.
Dok su peljmeni vrući, poslužite ih u kupici ili čaši sa vrućim bujonom i malo kisele pavlake.