Torta Bela ruža

Potrebitel#196367Potrebitel#196367
Početnik
185493
Torta Bela ruža
Fotografije: Potrebitel#196367
2 / 4
04/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Doći će vam da otplešete ovu tortu nakon što je probate"

Potrebni sastojci

  • Za piškote
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 75 g
  • šećer u prahu - 100 g + za posipanje
  • Za krem
  • jaja - 4 komada
  • krem sir - 400 g
  • šećer - 150 g
  • pavlaka - 500 ml
  • vanila
  • so - 1 prstohvat
  • želatin - 1 pakovanje
  • Za prelivanje
  • instant kafa
  • Za ukras po želji
  • bela čokolada - 50 g
  • mlečna čokolada - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja za piškote se podele na belanca i žumanca. Belanca se umute sa polovinom šećera, a žumanca s drugom polovinom. Brašno se proseje. Postepeno se u žumance dodaje brašno, dok se smenjuje naizmenično sa smesom od belanaca.

Piškote se oblikuju pomoću šprica i pospu se šećerom u prahu. Peku se dok ne dobiju zlatastu boju u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Nakon pečenja se opet pospu šećerom (možete da napravite tortu i sa kupljenim piškotama).

Za krem se jaja odvoje na žumanca i belanca. Žumanca se umute na pari zajedno sa 50 g šećera dok se ne zgusnu, od preostalog šećera se pripremi šećerni sirup, kad on dostigne temperaturu od 120 stepeni, sipa se uz neprekidno mešanje mikserom u prethodno umućena belanca sa prstohvatom soli. Smesa se meša oko 7 minuta. Treba da je glatka i sjajna.

Želatin se prelije sa 50 ml vode, da nabubri, zagreva se na pari i sipa se u žumanca. Krem sir se umuti zajedno sa vanilom, dodaju mu se krem od žumanaca i šećera, kao i smesa od belanaca. Na kraju se dodaje umućena pavlaka.

Torta se formira u kalupu za tortu, ređaju se piškote i krem, po želji se piškote blago sirupiraju kafom ili drugom tečnošću.

Za ukras topimo belu čokoladu i nanosimo je pomoću kašike preko prethodno opranih i osušenih listova ruže ili druge biljke, listići namazani čokoladom se stavljaju u frižider da se čokolada stegne.

Nakon toga zeleni listovi se odstranjuju, a čokoladni listići se poređaju u obliku cveta, sa strane se naprska istopljenom mlečnom čokoladom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: