Način pripreme
Dunje se očiste, oljušte i stave u blender. Blender se uključuje po principu stop i start na po 2-3 sekunde, da se pretvori u parčiće, ali ne i u pire.
Voda provri i sipaju se dunje i šećer. Ostavlja se na tihoj vatri da se kuvaju i s vremena na vreme se mešaju. Nakon što je dostiglo neophodnu gustinu, u slatko sipa se limunska kiselina, meša se i sklanja s vatre. Ostavlja se da odstoji 5-10 minuta i naliva se u vrele teglice. Okreće se da se vakumiraju poklopci.
Beleška: Slučajno sam kao poklon dobika torbu punu dunja i pitala sam se šta da pravim. Napravila sam 2 kg slatka i dobila oko 6 punih teglica. Ispalo je sjajno, nikad do sad ih nisam pravila na taj način tj. da ih sameljem na parčiće u blenderu, ali pri pomisli da mi se istružu ruke rendetom odmah sam to odbacila kao ideju. Veoma preporučujem napravljeno na ovaj način. Sada ga delim prijateljima, mnogo mi je.
Kuvala sam ga na tihoj vatri od mogućih 9 stepeni na ringli, na 4-5 stepenu.
Kačim fotografije, da procenite kakvu sam boju dobila.