Način pripreme
Odaberite male mandarine. Zbog toga što se vode kao treća klasa, kora im se ne tretira voskom.
Operite mandarine.
U šerpu sa debelim dnom stavite cele mandarine i prelijte ih hladnom vodom. Postavite ih na umerenu vatru. Ostavite da provri i merite 2-3 minute nakon toga.
Vodu izlijte i odmah ulijte novu hladnu vodu. Ponovo se stavljaju na vatru da provre, posle 2-3 minute, voda se ponovo izliva i treći put se ponavlja isti postupak.
Kada poslednji put voda provri, mandarine postavljamo pod mlaz hladne vode. Ako je neka mandarina raspukla, odstranite jw. Izvadite ih iz vode i oštrim nožem odstranite mesto gde je bila drška. Taj mali otvor se pravi kako bi pri kuvanju u unutrašnjost mogao da uđe sirup.
U šerpu sipajte vodu po receptu, šećer, cimet i stavite na umerenu vatru. Rastopite šećer uz mešanje. Stavite mandarine u sirup da se kuvaju na slaboj vatri oko sat, sat i po. Kada prođe to vreme, skinite ih sa vatre i ostavite u sirupu 12-24 sata, u početku, kada su tople bez, a kasnije sa poklopcem ili pamučnom krpom.
Sledećeg dana kuvanje na slaboj vatri produžava, dok se sirup ne zgusne, oko 40-45 minuta. U poslednjih minut-dva, dodajte limontus.
Vruće slatko sipajte u suve i vruće tegle sa širokim otvorom.