Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Iznutrice»Fegato ala Veneciana (Teleća džigerica na venecijanski način)

Fegato ala Veneciana (Teleća džigerica na venecijanski način)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Fegato ala Veneciana (Teleća džigerica na venecijanski način)
Fotografije: marcheva14
1 / 2
12/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Ne možete da se ne zaljubite u italijansku kuhinju, posebno kad probate ovaj fenomenalni delikates - Fegato ala Veneciana"

Potrebni sastojci

  • teleća džigerica - 500 g
  • luk - 6 glavica, veliki šalot
  • maslac - 3 kašike
  • so
  • crno vino - trećina kašičice ili oko 50 ml
  • balsamiko sirće
  • garnirung - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Teleća džigerica se ostavlja svežem mleku da odstoji u toku noći u frižideru. Sledećeg dana se izvadi, dobro osuši u kuhinjskom ubrusu i otklanjaju se sve žile ako ih ima. Iseče se na kriške oko 1.5 cm.

Luk se očisti i iseče na kriške.

Rastopi se kašika i po maslaca i malo maslinovog ulja u šerpi s debelim dnom na umerenoj ringli. Dodaje se luk na kriške, posoli se i ostavlja 4-5 minuta na ringli da se prodinsta dok se često meša. Treba da omekša, ali ne i da se zarumeni - treba da ostane bela. Nakon određenog vremena sklanja se sa ringle i ostavlja sa strane.

U veći tiganj se naliva maslinovo ulje i na umerenoj vatri se isprže kriške džigerice. Posole se. Treba da su prijatne zlataste preplanulosti. Gotove se dodaju u luk i ostavljaju na toplom.

U isti tiganj se dodaje poslednja kašičica maslaca, vino, dno se ostruže od zalepljenih čestica i ostavlja se na umerenoj vatri da deglazira i da se redukuje na pola. U taj sos se dodaju džigerice s lukom, začinjava se bogato balsamiko sirćetom po ukusu. Ostavlja se nekoliko minuta na umereoj vatri i luk treba da se dobro sjedini sa sosom.

Garnirung: krompir pire

Beleška: U originalnom receptu teleća džigerica se ne natapa tokom jedne noći u svežem mlekom, već se odmah pere, suši i sprema. Balsamiko sirće se dodaje po ukusu, oko 50 ml.

Koristila sam dobro argentinsko crno vino.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: