Način pripreme
Teleća džigerica se ostavlja svežem mleku da odstoji u toku noći u frižideru. Sledećeg dana se izvadi, dobro osuši u kuhinjskom ubrusu i otklanjaju se sve žile ako ih ima. Iseče se na kriške oko 1.5 cm.
Luk se očisti i iseče na kriške.
Rastopi se kašika i po maslaca i malo maslinovog ulja u šerpi s debelim dnom na umerenoj ringli. Dodaje se luk na kriške, posoli se i ostavlja 4-5 minuta na ringli da se prodinsta dok se često meša. Treba da omekša, ali ne i da se zarumeni - treba da ostane bela. Nakon određenog vremena sklanja se sa ringle i ostavlja sa strane.
U veći tiganj se naliva maslinovo ulje i na umerenoj vatri se isprže kriške džigerice. Posole se. Treba da su prijatne zlataste preplanulosti. Gotove se dodaju u luk i ostavljaju na toplom.
U isti tiganj se dodaje poslednja kašičica maslaca, vino, dno se ostruže od zalepljenih čestica i ostavlja se na umerenoj vatri da deglazira i da se redukuje na pola. U taj sos se dodaju džigerice s lukom, začinjava se bogato balsamiko sirćetom po ukusu. Ostavlja se nekoliko minuta na umereoj vatri i luk treba da se dobro sjedini sa sosom.
Garnirung: krompir pire
Beleška: U originalnom receptu teleća džigerica se ne natapa tokom jedne noći u svežem mlekom, već se odmah pere, suši i sprema. Balsamiko sirće se dodaje po ukusu, oko 50 ml.
Koristila sam dobro argentinsko crno vino.