Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Iznutrice»Fegato ala Veneciana (Teleća džigerica na venecijanski način)

Fegato ala Veneciana (Teleća džigerica na venecijanski način)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2203k224
Fegato ala Veneciana (Teleća džigerica na venecijanski način)2 / 2
12/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Ne možete da se ne zaljubite u italijansku kuhinju, posebno kad probate ovaj fenomenalni delikates - Fegato ala Veneciana"

Potrebni sastojci

  • teleća džigerica - 500 g
  • luk - 6 glavica, veliki šalot
  • maslac - 3 kašike
  • so
  • crno vino - trećina kašičice ili oko 50 ml
  • balsamiko sirće
  • garnirung - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Teleća džigerica se ostavlja svežem mleku da odstoji u toku noći u frižideru. Sledećeg dana se izvadi, dobro osuši u kuhinjskom ubrusu i otklanjaju se sve žile ako ih ima. Iseče se na kriške oko 1.5 cm.

Luk se očisti i iseče na kriške.

Rastopi se kašika i po maslaca i malo maslinovog ulja u šerpi s debelim dnom na umerenoj ringli. Dodaje se luk na kriške, posoli se i ostavlja 4-5 minuta na ringli da se prodinsta dok se često meša. Treba da omekša, ali ne i da se zarumeni - treba da ostane bela. Nakon određenog vremena sklanja se sa ringle i ostavlja sa strane.

U veći tiganj se naliva maslinovo ulje i na umerenoj vatri se isprže kriške džigerice. Posole se. Treba da su prijatne zlataste preplanulosti. Gotove se dodaju u luk i ostavljaju na toplom.

U isti tiganj se dodaje poslednja kašičica maslaca, vino, dno se ostruže od zalepljenih čestica i ostavlja se na umerenoj vatri da deglazira i da se redukuje na pola. U taj sos se dodaju džigerice s lukom, začinjava se bogato balsamiko sirćetom po ukusu. Ostavlja se nekoliko minuta na umereoj vatri i luk treba da se dobro sjedini sa sosom.

Garnirung: krompir pire

Beleška: U originalnom receptu teleća džigerica se ne natapa tokom jedne noći u svežem mlekom, već se odmah pere, suši i sprema. Balsamiko sirće se dodaje po ukusu, oko 50 ml.

Koristila sam dobro argentinsko crno vino.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: