Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Francuski seoski hleb

Francuski seoski hleb

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Francuski seoski hleb2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Neka nam oprosti baka, ali ovakav hleb do sada nismo probali. A Vi zapišite pažljivo recept i ne zaboravite da se pohvalite"

Potrebni sastojci

  • prethodna fermentacija
  • brašno - 280 g belog
  • so - 3/4 kašičice
  • kvasac - 1/2 kašičice suvog
  • voda - 180 ml, na sobnoj temperaturi
  • osnovno testo
  • brašno - 250 g belog
  • brašno - 50 g raženog, tipskog
  • so - 3/4 kašičice
  • kvasac - 1 kašičica suvog
  • voda - 200 ml + 2 do 3 kašike mlake
  • kukuruzno brašno - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 230 stepeni

Plitka tava sa papirom za pečenje.

1. Početi sa prethodnom fermentacijom. Od navedenih sastojaka umesiti testo, i ostaviti ga da naraste jedan sat u posudi, koja je namazana sa malo maslaca. Nakon toga ga ostaviti u frižideru da prenoći.

2. Hladno testo izvaditi iz frižidera, malo umesiti na nabrašnjenoj radnoj površini, podeliti ga na 8-10 komada, uviti ga i ostaviti ga oko 1 sat na sobnoj temperaturi.

3. U posudi od miksera ili ručnim mikserom sjediniti obe vrste brašna, kvasac i so. Dodati komade naraslog testa jedan po jedan, i po malo vode, pa umesiti testo, koje ne treba da se lepi za ruke.

Mesiti oko 8-10 minuta na niskoj brzini miksera, ili dok testo ne počne da se penje po mutilicama. Može da se koristi i termometar, i temperatura unutra treba da je oko 25-27 stepeni. Ostaviti testo da naraste u posudi namazanoj maslacem, oko 2 sata.

4. Naraslo testo umesiti ponovo i oblikovati loptu. Podeliti je na dva ili tri jednaka dela i svaki oblikovati u hleb.

Kruna - testo, oblikovano u loptu probiti prstom kroz sredinu, pa vrteti prst unutra da se rupa proširi, i na taj način obrazovati đevrek. Oklagijom pritiskati i saviti jedan preko dugog sva četiri kraja, pa u svaki sipati malo brašna. Ostaviti hleb u pljosnatoj tavi, prekrivenoj papirom za pečenje i posutoj kukuruznim brašnom, da naraste oko 1 sat. Hleb namazati sa malo svežeg mleka pomoću četke.

Baget - loptu testa dlanovima oblikovati u dugi baget, uz blago razvijanje. Na radnu površinu se ne sipa brašno, jer testo počinje da klizi i ne može se oblikovati dugi baget. Oštrim nazubljenim nožem praviti duboke razreze po dijagonali. Ostaviti baget u pljosnatoj tavi, prekrivenoj papirom za pečenje i posutoj kukuruznim brašnom, da naraste oko 1 sat. Hleb namazati sa malo svežeg mleka pomoću četke.

Sve vrste hleba peći na 200 stepeni, a rernu prethodno zagrejati na 230 stepeni. Na dno rerne staviti posudicu sa vodom, pa pre nego se stavi testo, prskalicom poprskati zidove rerne nekoliko puta. Na ovaj način se stvara para, koja će pomoći hlebu da se ispeče bolje. Peći na 200 stepeni, dok hleb lepo ne porumeni, i kada se kucne sa donje strane treba da se čuje eho ili da zvuči prazno, a izmerena unutrašnja temperatura treba da je oko 93-96 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: