Čizkejk od bundeve sa bademima

Jelena Andonov
Jelena Andonov
Početnik
13/09/2017
"Sa kulinarske tačke gledišta, bundeva je stvorena upravo da se od nje priprema aromatičan čizkejk "
Priprema30 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno80 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 188
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za biskvit
  • keks - 100 g
  • keks - 50 g sa đumbirom
  • šećer - 1 kašika kristal šećera
  • maslac - 65 g rastopljenog, na sobnoj temperaturi
  • za nadev od tikve
  • šećer - 145 g svetlo - smeđeg
  • cimet - 1/2 kašičice
  • đumbir - 1/4 kašičice
  • muskatni oraščić - 1/8 kašičice
  • karanfilić - 1/8 kašičice mlevenog
  • vanila - 1 kašičica
  • so - 1/4 kašičice
  • jaja - 3 kom. većih, na sobnoj temperaturi
  • pire - 240 g od bundeve
  • krem sir - 450 g Philadelphia
  • za toping
  • kisela pavlaka - 240 g
  • vanila - 1 kašičica
  • šećer - 50 g kristal šećera
  • za ukras
  • bademi - ustinjeni, pečeni
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - uključena na 177 stepeni 30 minuta, i na 165 stepeni 15-20 minuta. Koristiti kalup za tortu sa obručem oko 20 cm, dobro premazan maslacem, ili premazan maslacem i prekriven papirom za pečenje.

U blenderu samleti obe vrste keksa na prah, pa dodati šećer i rastopljeni maslac. Mutiti dok smesa ne postane homogena. Špatulom sipati u kalup za tortu. Dnom čaše jako pritiskati smesu ka osnovi kalupa. Staviti u rernu i peći na 170 stepeni, oko 8-10 minuta, pa ostaviti da se ohladi.

Za sloj od bundeve: U posudi sjediniti malo šećera, cimet, đumbir, karanfilić, muskatni oraščić i so. Mikserom umutiti 2 minuta sir, na maloj brzini. Postepeno dodati i šećer, iz tri dela, pa mutiti još 1-2 minuta. Dodati i jedno po jedno jaje, kao i vanilu. Dodati i pire od bundeve i mutiti oko 1 minuta. Smesu sipati preko biskvita i poravnati.

Kalup za tortu staviti u pljosnatu tavu, prekrivenu papirom za pečenje, da ne bi potekla smesa u početku. Na najnižem nivou rerne postaviti posudu sa vodom. U principu, većina čizkejkova se peče na pari, ali ovde tu ulogu igra posuda napunjena vodom, koja stvara dovoljnu vlažnost u rerni.

Peći na 177 stepeni oko 30 minuta, pa na 165 stepeni još 15-20 minuta, ili dok se ivice čizkejka ne odlepe od kalupa i budu prijatno zapečene, a u sredini čizkejk treba da ostane vlažan i mek, što se vidi ako se malo rasklati kalup. Ukupno vreme pečenja je oko 40-60 minuta.

Za toping: Dok se peče čizkejk, špatulom sjediniti kiselu pavlaku, vanilu i šećer.

Vruć gotov slatkiš preliti topingom. Rasporediti ga špatulom, pa peći još 8 minuta, da se lepo oblikuje toping.

Izvaditi čizkejk iz rerne, pa odmah oštrim nožem ili metalnom špatulom preći po zidovima kalupa. Ovo obavezno uraditi, jer se tako čizkejk pazi od pucanja, pošto se savija prilikom hlađenja.

Nakon oko 5- minuta, preko čizkejka staviti aluminijumsku foliju, da se sporo hladi. Dobro ohlađen slatkiš staviti u frižider, da odstoji najmanje 8 sati, ili da prenoći.

Za ukras: Posuti pečenim oljuštenim bademima. Može se špricati i šlag, ali je elegantnije sa bademima, a i ja ne volim pretrpane slatkiše.

Izvor: američka kuhinja

Napomena: ovaj čizkejk ima neverovatan ukus. Vrlo je lagan i prijatan. Sa smeđim šećerom je nalik zapečenom karamelu. Najvažnije je, međutim, to što nije komplikovan. Nisam našla kekse sa đumbirom, pa sam zato iskoristila ukupno 150 g keksa Petit Beurre, pa sam dodala 1/4 kašičice mlevenog đumbira.

Bundeva je prethodno ispečena i ostavljena da se dobro iscedi na cediljki, ukoliko je neophodno. Treba da bude suva. Biskviti, stavljeni u kalup, se mogu staviti u frižider da se stegnu. Ili možete uraditi kao ja - peći ih tačno 8 minuta, dok krajevi ne postanu zlatni. Pečenje doprinosi boljem ukusu. Stvar izbora.

Ukoliko nemate blender, keks možete usitniti drvenim čekićem, kada ih prethodno stavite u najlonsku kesu.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar