Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Beli francuski hleb za sendviče

Beli francuski hleb za sendviče

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Beli francuski hleb za sendviče
Fotografije: marcheva14
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
5
"Francuska škola za peciva je veoma poznata, ali treba da probate ovaj neverovatan hleb, da biste razumeli zašto"

Potrebni sastojci

  • PRETHODNA FERMENTACIJA/NADOLAŽENJE
  • brašno - 235 g, neizbeljeno
  • kvasac - 1/2 kašičice ili 1 g suvog (koji se brzo aktivira)
  • so - 1 1/4 kašičice ili 5 g
  • voda - 150 ml hladna
  • HLEB
  • brašno - 715 g neizbeljeno
  • brašno - 65 g
  • kvasac - 2 kašičice ili 7 g suvi (koji se brzo aktivira)
  • so - 3 3/4 kašičice ili 15 g
  • šećer - 40 g ili 3 supene kašike
  • mleko u prahu - 40 g ili 1/2 šolje
  • voda - 480 ml ili 2 šolje, hladna
  • maslac - 75 g na sobnoj temperaturi, na kockice
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni. Kalup za kolače - 30/13 cm - 1 komad

1. Prethodno nadolaženje testa

U posudi srednje veličine se pomešaju brašno, kvasac, so. Dodaje se hladna voda i oblikuje se testo rukama. Prebacuje se u namazanu posudu sa maslinovim uljem ili uljem, okreće se sa svih strana da se namaže i pokriva folijom. Ostavljamo na 1 sat na sobnoj temperaturi, a posle stavljamo u frižider na 12 sati.

2. Hleb

U velikoj posudi se pomeša brašno, kvasac, so, šećer i mleko u prahu. Kombinuju se. Uzima se nadošlo testo iz frižidera, iseče se na male komade. U posudi miksera se sipa hladna voda, dodaju se komadi nadošlog testa i dodaje se smesa od brašna, zamesi se testo na prvoj brzini miksera, muti se 5 minuta.

Pojačamo brzinu na drugi stepen i nastavljamo da mesimo oko 4-5 minuta ili dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude, da se dobije glatko i elastično, ali ne mnogo lepljivo. Dodaje se maslac na kockice i meša se još 3-5 minuta ili ponovo dok se ne odvoji od ivica posude.

Vadi se, stavlja u namazanu posudu, pokriva se folijom i ostavlja na sobnoj temperaturi na 1 sat. Prebacuje se preko prašnom posute radne površine, gornja strana se pospe sa malo brašna i dlanom se potapše, da nestanu vazdušni mehuri. Nakon toga se deli na dva jednaka dela, oko 500 g jedan. Testo se ne kida, nego se seče oštrim nožem ili oštrom spatulom. Svako parče testa se oblikuje u krug, krajevi se savijaju ka centru da se oblikuje paketić i lagano se pritiska. Okreće se naopako i testo se vrti dlanovima po radnoj površini da može da se napravi površni pritisak i da se zalepe ivice.

Testo se uvija u foliju i ostavlja na 25-30 minuta da nadođe ponovo. Nakon toga se testo okreće na brašnom posutu radnu površinu i rukama se oblikuje pravougaonik, kraća strana se poklopi po sredini, a druga preko nje, da se dobije koverat i ponovo se uzima kraća strana, koja se savija ka sredini prstima i dlanovima. Na isti način se presavija i druga strana i obe se sastave prstima. Okrećemo da nabor bude na donjoj strani i lagano rukama kotrljamo napred i nazad, dok se ne dobije potrebna dužina, prema kalupu za pečenje.

Kalup se naprska ili namaže maslacem, stavlja se hleb, uvija se folijom i ostavlja da nadođe sat vremena ili dok dobro ne popuni kalup. Peče se na 180 stepeni oko 30-35 minuta.

Može da se stavi, u odgovarajuću posudu, na dno rerne i komadići leda, da isparavaju za vreme pečenja, što će doprineti formiranju hrskave korice. Kad se izvadi iz rerne kora se može namazati maslacem.

Izvor: Francuska kuhinja

Napomena: Neizbeljeno brašno znači da nije izbeljivano na hemijski način. Prodaje se u BIO prodavnicama. Hladna voda se dodaje zato što, kad se mesi testo, nema veze da li je rukom ili mikserom, od trenja se temperatura povećava, a testu je dovoljna temperatura od 24-25 stepeni.

Zato što nisam verovala, a i po prvi put radim sa hladnom vodom, skoro ledenom, nakon mešenja mikserom temperatura je bila tačno 24 stepe. Odlična temperatura za nadolaženje testa, neće se izgubiti kvasac. Može se koristiti obično brašno, ali zato što prvi put pravim ovaj recept pratila sam uputstva.

Kvasac koji se brzo aktivira je francuski u kesicama po 11 g. Izmerila sam količinu svih sastojaka na električnoj vagi.

Napomena: Ovaj recept je izuzetno jednostavan, nije potrebno mnogo truda, samo je napisano dosta. Jednostavan je. Napravila sam od pola doze brašna. Kao gramaža je tačno 785 g.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: