Torta bela nedelja

Torta bela nedelja8 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
12
"Napravite nečiji rođendan specijalnijim i ukusnijim"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 7 komada
  • šećer - 7 supenih kašika
  • brašno - 7 supenih kašika
  • kakao - 2 supene kašike
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • mlečni krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 1 šolja (200g)
  • brašno - 4 supene kašike (80 - 90 g)
  • skrob - 1 supena kašika, puna sa vrhom, prirodan
  • maslac - 1 paket (125g)
  • sirup
  • šećer - 1 šolja (200 g)
  • voda - 2 šolje
  • krokan
  • orasi - 1 šolja
  • šećer - 1 šolja
  • krem od pavlake
  • pavlaka - 1 litar (odvojite 100 ml za preliv odozgo)
  • šećer - 300 g
  • beli preliv
  • pavlaka - odvojenih 100 ml (tečna)
  • bela čokolada - 100 g
  • šećer - 20 g
  • maslac - 25 g
  • crna čokolada - 100 g, za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite belanca i šećer na sneg, nakon toga dodajte uz neprestano mešanje jedno po jedno žumance. Dodajte brašno, mešajte silikonskom spatulom, a nakon toga i brašno sa praškom za pecivo. U kalup sa dnom koje se skida /24cm/ stavite papir za pečenje, sipajte smesu i pecite na 170-180 stepeni, proverite čačkalicom za zube.

Pečenu i hladnu koru podelite na tri dela oštrim nožem.

Krem:

Stavite polovinu mleka sa šećerom da provri, a u drugu polovinu dodajte brašno i skrob. Dodajte u vrelo mleko smesu sa rastvorenim brašnom. Mešajte žicom dok se ne dobije gust, mlečan krem. Ostavite sa strane dok se potpuno ne ohladi. Mekani maslac pomešajte sa gotovim mlečniom kremom i mutite miskerom.

Grilijaž:

Karamelizujre šećer i dodajte orašaste plodove. Sipajte preko namazne mermerne radne površine ili dna pleha. Sačekajte da se grilijaž potpuno ohladi, pokrijte parčetom debljeg najlona i izlupajte na sitno ili koristite blender.

Krem od pavlake:

Umutite 900 ml pavlake sa šećerom dok ne dobijete mekane vrhove.

Beli preliv:

Ugrejte pavlaku, ne treba da provri i dodajte šećer, izmrvljenu belu čokoladu i maslac. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Počnite da sastavljate tortu, prvo stavite prvu koru i prelijte 1/3 sirupa, mažete svim kremom od mleka i maslca, a preko krema obilno pospete grilijaž.

Stavljate drugu koru, 1/3 preliva i deo pavlake. Ponovo obilno posipate grilijažem. Stavite i treću koru i prelijte preostalim sirupom.

Sa preostalom pavlakom treba da napravite ivica da ne bi izašao čokoladni preliv, koji treba da bude hladan, ne mnogo.

Braon linije se dobijaju tako što na pari rastopite crnu čokoladu i uz pomoć papirne kese, koju smo odsekli na jednom kraju pravimo horizntalne linije. Odmah oštrim nožem pravimo poprečne linije, smenjujemo jednu na gore i jednu na dole.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: