Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjene paprike»Punjene paprike sa sosom

Punjene paprike sa sosom

Velichka  KalevaVelichka Kaleva
Šegrt
391096
Punjene paprike sa sosom
Fotografije: Diana Kostova
7 / 13
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Dve od ovih paprika, jedna kriška hleba i više ste nego zadovoljni"

Potrebni sastojci

  • paprike - 6 - 8 komada (broj im zavisi od veličine)
  • mleveno meso - 400 - 500 g (moze s bilo kakvim mlevenim mesom)
  • pirinač - 1 šolja
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • paradajz - 1 komad
  • ljute paprike - 1 komad po želji
  • luk - 1 srednja glavica
  • biber
  • čubar
  • aleva paprika
  • so
  • ulje
  • za sos
  • brašno - prepečeno - 2 kašike, prepune
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Očišćen pirinač prelijemo vrelom vodom da odstoji sat do sat i po, nakon čega ga procedimo veoma dobro. U vrelom ulju se blago zaprže na sitno isečeni luk, šargarepa i pirinač.

Posle se dodaje mleveno meso - ono je umućeno sa malo vode, ljute paprike, bibera, čubra, soli uz neprekidno mešanje. Dodajemo narendan paradajz, alevu papriku, nalivamo malko vode i smesa odstoji još 2-3 minuta na ringli.

Ovom smesom punimo paprike pomoću kašičice, na otvor stavljamo brašno, da se zapečati i ređamo u šerpu. Pritiskamo ih porecelanskim tanjirom koji ima manji prečnik od šerpe i prelivamo posoljenom vodom toliko da se dobro prekrije tanjir i posle kuvamo.

Ako nemate sud kojim se pritiskaju paprike dok vri jelo, paprike će se pomerati i veći deo nadeva će izaći.

Dok se jelo kuva prepečemo brašno. Kad su paprike skuvane od brašna, mleka, jaja i soli pripremamo kašicu, koju razredimo sa sokom u kome su se kuvale paprike i zgusnemo na ringli.

Posle vraćamo u šerpu, razdrmamo posudu i tek tad izvadimo tanjir. Ipak treba da se začini solju s vremena na vreme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: