Način pripreme
Pasulj potopite još prethodne večeri.
Pre nego što se skuva, ocedi se od vode i sipajte mu novih - 10 - 15 čaša. Kada prokljuća, uklonite penu, koja se pojavljuje na površini.
Dodajte ulje i so, zatim ssmanjite vatru i kuvajte oko sat vremena, dok pasulj ne bude gotov. Kada se pasulj skuva, operite ga hladnom vodom i ocedite.
Rernu zagrejte na 170 stepeni.
Luk i beli luk sitno sieckajte, a paradajz iseckajte na kockice.
U 10 kašika zagrejanog ulja propržite luk, dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i propržite dok i on ne omekša.
Zatim dodajte paradajz i pržite, dok ne počne da otpušta sok. Sledi i dodavanje paradajz pirea, aleve paprike, soli, bibera i vode.
Neka provri. Kada provri, isključite ringlu i pomešajte sos od paradajza sa pasuljem u tavi ili đuvečari.
Pecite oko 45 minuta ili dok voda ne ispari i odozgo se zzapeče.
Kada izvadite pasulj iz rerne, pomešajte ga sa sitno iseckanom mirođijom.