Način pripreme
Potopimo pasulj na jednu noć u vodi.
Sipamo ga i stavljamo ga u čistu vodu da jednom provri. Sipamo ovu vodu i ponovo operemo.
Kuvamo dok ne bude gotovo. Lično ja koristim uređaj za sporo kuvanje gde se pasulj krčka na visokom stepeni 5-6 sati.
Jedno za drugim propržimo sitno naseckani mladi luk, šargarepu i papriku. U njih dodajemo naseckanu slaninu i propržimo i nju.
Dodajemo alevu papriku, brašno i sušene vrganje koje ćemo takođe propržiti toliko da upiju masnoću i razređujemo hladnom vodom (otprilike 2 šolje).
Dodajemo so, crni biber, divlju nanu i selen (svež/zamrznut ili suv).
Dobro izmešamo i ostavljamo na ringli dok ne provri.
Dobijenu smesu dodajemo u već skuvani pasulj i sve sipamo u duboku tepsiju.
Pasulj pečemo u rerni otprilike 35-40 minuta.
Jelo poslužujemo sa sitno naseckanim peršunom.
Ako želite da skuvate posni pasulj, možete da preskočite deo sa slaninom, ali ona daje veoma prijatan dimljeni ukus jela.