Način pripreme
Za pripremu torte se prvo počinje sa korom. Pripremamo dve čiste i potpuno suve staklene posude u koje odvajamo belanca od žumanaca. Treba da budemo veoma precizni i pažljivi, zato što i najmanji ostaci žumanca neće dozvoliti da konsistencija belanca bude glatka i gusta.
Umutimo belanca uz pomoć miksera. Zlatno pravilo prilikom rada sa njim je da počnemo na najnižoj brzini i postepeno pojačavamo. U poretu dodajemo u malim porcijama polovinu šećera i nastavljamo da mutimo dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Kad mutimo belanca uvek dodajemo prstohvat soli.
Pomešamo brašno sa kakaom, solju, sastruganom unutrašnjosti štapića vanile i preostali šećer.
Dodajemo ih u umućena belanca i lagano mutimo, kositimo spatulu. To je potrebno da se ne bi izgubio dobijeni obim.
Namažemo okrugao kalup za torte, posut brašnom. Sipamo smesu od kakaoa i ravnomerno je rasporedimo. Koru pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta. Kad se ispeče stavljamo je na rešetku i ostavljamo da se ohladi. Pažljivo je isečemo na tri tanke kore.
Za krem od maslaca - prvo napravimo poslastičarski krem, tako što ugrejemo sveže mleko u šerpi i dodajemo sastuganu unutrašnjost štapića vanile i ružinu vodu. U posudi umutimo žumanca sa preostalim šećerom i brašnom.
Prvo dodajemo malo od toplog mleka, promešamo, a nakon toga sipamo celo mleko. Vraćamo smesu u šerpu na vatru i mešamo 5 minuta, dok se krem ne zgusne. Sipamo poslastičarski krem preko metalnog poslužavnika i rasporedimo. Pokrivamo providnom folijom i ostavljamo da se ohladi.
Za to vreme rastopimo belu čokoladu na pari. Umutimo maslac uz pomoć miksera dok ne bude mekan, nakom toga dodajemo šećer u prahu u malim porcijama. Dodajemo polovinu hladnog poslastičarskog krema, malo po malo i mutimo dok se ne dobije homogena smesa.
Odvajamo 1/3 krema i pomešamo sa rastopljenom čokoladom, da se dobije čokoladan krem.
Počinjemo sa sastavljanjem torte, stavimo prvu koru na odgovarajući poslužavnik.
Rasporedimo 1/3 krema od maslaca i preko njega stavljamo drugu koru. Rasporedimo 1/3 odvojenog čokoladnog krema. Preko njega poređamo kajsije, isečene na tanke kriške. Stavljamo treću koru, pritisnemo. Rasporedimo preostali krem od maslaca preko torte i poravnamo. Stavljamo u frižider na 1 sat da se stegne.
Za to vreme pripremamo glazuru. U odgovarajućoj posudi pomešamo maskarpone sa šećerom u prahu. Fino izrendamo koru pomorandže. Potopimo želatin u hladnu vodu na 10 minuta. Istisnemo ga i stavljamo u šerpu na vatri.
Ugrejemo ga dok se ne rastopi i dodajemo u maskarpone. Pospemo prstohvatom poslastičarske boje da dobijemo boju glazure i promešamo. Stavimo po celoj površini torte. Poravnamo uz pomoć lista papira za pečenje.
Ukrašavamo kriškama kajsije i dekorišemo čokoladnim leptirima. Vraćamo tortu ponovo u frižider da se stegne. Ukrasimo voćem pre serviranja, poređajte i čokoladne leptire.
Torta je veoma lagana, sa sočnim korama, nežnim maskarponeom i sočnim kajsijama. Kombinacija ukusa je čarobna. Ostavljamo vas da uživate u njenom božanstvenom ukusu.