Mlečne pogačice sa nadevom

09/10/2017
"Ako želite da napravite doručak deci, evo jednih jednostavnih pogačica, koje će sa sigurnošću zasititi gladnike u kući "
Priprema40 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno60 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano513
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 700 g
  • kiselo mleko - 280 ml
  • sveže mleko - 180 ml
  • jaja - 2 komada
  • svinjska mast - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • suvi kvasac - 7 g /kesica dr. Oetker/
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • za nadev
  • sir - 200 g
  • jaja - 1 komad
  • kisela pavlaka - 100 g
  • kravlji maslac - 70 g
  • još
  • svinjska mast - 1 supena kašika za premazivanje
  • sveže mleko - 1 supena kašika za premazivanje
  • aleva paprika - 1 supena kašika, mlevena, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ako želite na naparavite doručak od testa deci, evo jednih jednostavnih pogačica, koje će sigurno zasititi gladnike u kući. Možete pripremiti testo prethodnog dana i staviti u frižider uveče, drugog dana pogače se peku.

Prosejte oko 500 g brašna zajedno sa kesicom suvog kvasca. Oblikujte udubljenje i u njega sipajte kiselo mleko u koje sta stavili 1 kašičicu sode bikarbone. Dodajte dva jajeta, pomešana sa malo soli. Dodajte i šećer, sveže mleko i mast, na sobnoj temperaturi. Zamesite testo, dodajte još brašna, tako da se iskoristi ukupno 700 g.

Stavite testo u posudu, namazanu uljem, a nakon toga pokrijte providnom folijom i krpom. Ostavite testo da nadođe jedan sat ili dok se ne udvostruči ili utrostruči.

Nadošlo testo premesite i razvucite u dugačak fitilj i isecite na 10 jednakih delova.

Preko radne površine, namazane sa mnogo ulja, i namazin rukama, samo 2-3 kapljice, razvucite svaku loptu testa na pravougaoni list veličine oko 18/22 cm.

Pripremite nadev:

U posudi umutite jedno veliko jaje i dodajte mrvljeni sir. Dodajte kiselu pavlaku i promešajte.

Preko razvučenog lista test kašikom nanesite tu i tamo mekani kravlji maslac. Presavijte ka sredini jedan kraj i preko tog dela stavite nadev. Presavijte i drugi kraj preko prvog, tako se dobijaju tri sloja.

Poređajte pogače u veliki pleh od rerne, prethodno namazan kašičicom svinjske masti. Tako se pogače uopšte neće zalepiti i imaćete hrskavu koricu sa donje strane.

Ne čekajte na ponovo nadolaze.

Namažite ih svežim mlekom, a odozgo pospite alevom paprikom /može i bez nje, ali može i peršunom - to je po želji/.

Ugrejte rernu na 200 stepeni i stavite pogače da se peku.

Peku se dok ne porumene 20-ak minuta.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar