Bakina razvučena pita

10/10/2017
"Ne postoji druga ovakva!"
Priprema4 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno44 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano2 630
  • Pregledi tokom meseca144
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 g
  • voda - 250 ml, mlaka
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 1 supena kašika
  • sirće - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - za premazivanje
  • brašno - za mešenje
  • za nadev
  • jaja - 2 komada
  • sir - 300 g
  • kiselo mleko - 150 g
  • maslac - 125 g
  • prašak za pecivo - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se proseje, napravi se udubljenje u koje se sipa voda, so, ulje i sirće, razbije se jaje i zaamesi se meko i elasično testo. Ako je potrebno dodaje se brašno dok se ne oblikuje meko, glatko, elastično i testo koje se ne lepi.

Gotovo testo se deli na 5 loptica, koje se pokrivaju krpom i ostavljamo da odstoje 10-15 minuta. Nakon toga se loptice razvuku na kore debljine oko pola sanimetra, namažu se uljem i ostavljaju da odstoji još 15 minuta.

Za nadev lagano umutimo jaja, dodajemo kiselo mleko i prašak za pecivo, a na kraju dodajemo mrvljeni sir, da se ne izdrobi previše. Rastopimo maslac i ostavljamo da se ohladi.

Za to vreme razvučemo prvu koru, a posle je podižemo lagano vrhovima prstiju, istanjujemo testo u sredini, a nakon toga stavljamo na veliku krpu ili stolnjak i nastavljamo da tanjirmo kore.

U slučaju da krajevi ipak ostanu debeli možete iseći uz pomoć makaza. Gotova tanka kora se premaže maslacem, posipa se nadevom i uvja u rolat uz pomoć krpe ili stolnjaka i stavlja u izabran pleh.

Na ovaj način se radi sa svim korama. Gotova pita se posipa preostalim maslacem i peče u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta ili dok ne bude gotova, u zavisnosti od rerne.

Kad se ispeče pita se naprska vodom i pokriva krpom na nekoliko minuta, nakon toga možete užuvati u ukusu svoje domaće pripremljene pite.

slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti