Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita savijača»Bakina razvučena pita

Bakina razvučena pita

Potrebitel#196367Potrebitel#196367
Početnik
18549
Bakina razvučena pita
Fotografije: Potrebitel#196367
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
4 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
44 min.
Porcije
8
"Ne postoji druga ovakva!"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 g
  • voda - 250 ml, mlaka
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 1 supena kašika
  • sirće - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - za premazivanje
  • brašno - za mešenje
  • za nadev
  • jaja - 2 komada
  • sir - 300 g
  • kiselo mleko - 150 g
  • maslac - 125 g
  • prašak za pecivo - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se proseje, napravi se udubljenje u koje se sipa voda, so, ulje i sirće, razbije se jaje i zaamesi se meko i elasično testo. Ako je potrebno dodaje se brašno dok se ne oblikuje meko, glatko, elastično i testo koje se ne lepi.

Gotovo testo se deli na 5 loptica, koje se pokrivaju krpom i ostavljamo da odstoje 10-15 minuta. Nakon toga se loptice razvuku na kore debljine oko pola sanimetra, namažu se uljem i ostavljaju da odstoji još 15 minuta.

Za nadev lagano umutimo jaja, dodajemo kiselo mleko i prašak za pecivo, a na kraju dodajemo mrvljeni sir, da se ne izdrobi previše. Rastopimo maslac i ostavljamo da se ohladi.

Za to vreme razvučemo prvu koru, a posle je podižemo lagano vrhovima prstiju, istanjujemo testo u sredini, a nakon toga stavljamo na veliku krpu ili stolnjak i nastavljamo da tanjirmo kore.

U slučaju da krajevi ipak ostanu debeli možete iseći uz pomoć makaza. Gotova tanka kora se premaže maslacem, posipa se nadevom i uvja u rolat uz pomoć krpe ili stolnjaka i stavlja u izabran pleh.

Na ovaj način se radi sa svim korama. Gotova pita se posipa preostalim maslacem i peče u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta ili dok ne bude gotova, u zavisnosti od rerne.

Kad se ispeče pita se naprska vodom i pokriva krpom na nekoliko minuta, nakon toga možete užuvati u ukusu svoje domaće pripremljene pite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: