Način pripreme
Brašno se proseje, napravi se udubljenje u koje se sipa voda, so, ulje i sirće, razbije se jaje i zaamesi se meko i elasično testo. Ako je potrebno dodaje se brašno dok se ne oblikuje meko, glatko, elastično i testo koje se ne lepi.
Gotovo testo se deli na 5 loptica, koje se pokrivaju krpom i ostavljamo da odstoje 10-15 minuta. Nakon toga se loptice razvuku na kore debljine oko pola sanimetra, namažu se uljem i ostavljaju da odstoji još 15 minuta.
Za nadev lagano umutimo jaja, dodajemo kiselo mleko i prašak za pecivo, a na kraju dodajemo mrvljeni sir, da se ne izdrobi previše. Rastopimo maslac i ostavljamo da se ohladi.
Za to vreme razvučemo prvu koru, a posle je podižemo lagano vrhovima prstiju, istanjujemo testo u sredini, a nakon toga stavljamo na veliku krpu ili stolnjak i nastavljamo da tanjirmo kore.
U slučaju da krajevi ipak ostanu debeli možete iseći uz pomoć makaza. Gotova tanka kora se premaže maslacem, posipa se nadevom i uvja u rolat uz pomoć krpe ili stolnjaka i stavlja u izabran pleh.
Na ovaj način se radi sa svim korama. Gotova pita se posipa preostalim maslacem i peče u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta ili dok ne bude gotova, u zavisnosti od rerne.
Kad se ispeče pita se naprska vodom i pokriva krpom na nekoliko minuta, nakon toga možete užuvati u ukusu svoje domaće pripremljene pite.