Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa bundevom i karamel prelivom

Kolač sa bundevom i karamel prelivom

Potrebitel#165452Potrebitel#165452
Šegrt
303169
Kolač sa bundevom i karamel prelivom
Fotografije: Potrebitel#165452
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Svako može da pripremi kolač, ali samo pravi majstori će pripremiti ovako raskošan kolač sa bundevom i karamel prelivom"

Potrebni sastojci

  • budneva - 3 šolje, izrendana
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 5 supenih kašika
  • jaja - 1 komad
  • sok od limuna - 2 supene kašike
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • cimet - 1 kašičica
  • karanfilić - 4 - 5 komada, izgnjećen
  • brašno - 2 i 1/2 šolje
  • voda - 1 šolja
  • suvo grožđe - 1 šolja
  • za karamel preliv
  • šećer - 6 supenih kašika
  • voda - 3 supene kašike
  • maslac - 1 supena kašika
  • tečna pavlaka - 60 - 70 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U izrendanu bundevu se dodaje šećer, jaje i ulje i meša se spatulom. Dodaju se začini i sok od limuna.

U prvu čašu brašna se dodaje soda bikarbona, promeša se i dodaje u bundevu i druge sastojke. Meša se dok smesa ne upije brašno. U drugu čašu se stavlja prašak za pecivo i ponovo se radi kao i sa prvom čašom.

Kad se doda svo brašno iz dva tri puta se stavlja voda i meša se dok ne upije. Na kraju stavljamo i suvo grožđe (po želji se mogu dodati i mleveni orasi) i promešamo.

Smesa se sipa u namazan i brašnom posut kalup za kugof i peče se na sredini u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 50-55 minuta, po želji je da se prvih 40 minuta rerna ne otvara. Kad se ohladi i okrene na tanjir, preliva se karamel prelivom.

Priprema karamle preliva:

Šećer, voda i maslac se stavljaju u odgovarajuću posudu i ugrevaju nekoliko minuta dok se šećer ne karamleizuje. U karamel šećer se dodaje tečna pavlaka i meša se dok se karamela ne rastopi, ako je porebno lagano se ugreva da se lakše rastopi. Nakon toga se ohladi da se zgusne i na kraju se preliva kolač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: