Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača od cimeta sa glazurom od limuna

Pogača od cimeta sa glazurom od limuna

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5039k435
Pogača od cimeta sa glazurom od limuna
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 4
16/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"Neverovatno slatka pogača, koja miriše na cimet i ima prijatan ukus limuna - polizaćete prste"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 50 ml
  • kvasac - 1 paket, suv
  • šećer - 5 supenih kašika
  • ulje - 4 supene kašike
  • jaja - 2 komada bez 1 žumanca
  • vanila - 1 kesica
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 700 g
  • za premazivanje
  • smeđi šećer - 100 g
  • cimet - 1/2 kesice
  • suvo grožđe - 1 šaka žuto i crno
  • konjak - 30 ml
  • glazura
  • šećer u prahu - 250 g
  • sok od limuna - 3 kašičice
  • voda - 2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se pomeša u mlakoj vodi sa 1 supenom kašikom šećera i ostavljamo da nadođe.

Dodaje se brašno i sa ostalim sastojcima, bez jednog žumanca, se zamesi meko testo, koje ostavljamo 40 minuta da nadođe, pokriveno krpom.

Razvuče se u pravougaonu koru, premaže se uljem, posipamo braon šećerom, odozgo se posipa cimetom.

Suvo grožđe se potopi na 30 minuta u konjak ili drugi alkohol. Ocedi se i rasporedi preko kore. Seče se na 8 trakica po 2 cm po dužini.

Svaka trakica se uvija u oblik puža i poređa u pleh, obložen papirom za pečenje. Nakon 10 minuta se premaže umućenim žumancem sa 1 supenom kašikom ulja i peče se u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu. Vadimo i dobro ohladimo.

U posudi se viljuškom pomeša šećer u prahu i sok od limuna. Gusto je i dodajemo kašiku po kašiku vode dok se ne dobije potrebna gustina glazure.

Viljuškom se posipa odozgo svaki puž. Miriše na cimet, kiselkasti ukus limuna od glazure - toliko je ukusan, da ćete polizati prste!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: