Način pripreme
Karamelizujte šećer u posudi na vatri i dolijte lagano crno vino. Dodajte očišćene i osušene borovnice i razređeno sirće balzamiko. Ostavite sos da se kuva 6-7 minuta, Gotov vruć sos promešajte sa hladnim maslacem.
Zagrejte rernu na 220 stepeni i napravite lagane zareze u kožici pačijeg filea, ali nemojte da oni stignu do mesa. Posolite ga i dodajte biber.
Ugrejte malo maslinovog ulja u tiganju (gril ili teflonski) i zapržite pačetinu oko 5-6 minuta, prvo sa kožicom na dole. Nakon toga ga okrenite i pospite ga izmrvljenim ruzmarinom i dodajte još malo soli i bibera, po želji.
Zapržene filee pačetine prebacite u aluminijumsku foliju, zapakujte ih kao džep. Stavite ih u rernu da se peku 7-8 minuta do roze boje.
Napravite krompir pire od skuvanog krompira i dodajte malo maslaca i začine u njega. Prebacite pačetinu u odgovarajući tanjir i nasecite ga na tanke kriške po prorezima po kožici. Sipajte garnituru od krompir pirea i prelijte sve sosom od borovnica.