Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Pačetina»Pačiji magre»Pačetina magre sa sosom od fizalisa i medom

Pačetina magre sa sosom od fizalisa i medom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pačetina magre sa sosom od fizalisa i medom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Raskošna pačetina magre sa ukusnim sosom od fizalisa i meda"

Potrebni sastojci

  • pačetina magre - 450 g (pačije grudi sa kožom)
  • fizalis - 10 - 12 komada, plodovi
  • luk - 1 glaivca
  • med - 1 supena kašika, puna
  • balzamovo sirće - 45 ml
  • sok od pomorandže - 40 ml, sveže ceđen
  • ruzmarin - 2 velika prstohvata
  • crni biber - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite pačije grudi od kožica i žilica. Napravite romboidne razreze po koži bez stizanja do mesa. Možete da koristite dva manja komada grudi ili 1 veliki magre.

Meso pospite sveže mlevenim crnim biberom i sušenim ruzmarinom. Dobro utrljajte začine sa obe strane, a so stavite smao sa strane kože (takođe posredstvom trljanja).

Stavite magre sa kožom okrenutom na dole u nelepljiv tiganj zagrejan na slaboj/umerenoj vatri. Ostavite tako na otprilike 8-10 minuta kako bi se odvojila masnoća od kože, da dobije lepu boju i ostane hrskava,

Kada se to desi, malo pojačajte vatru i krenite pačije grudi kako bi se zapečatile sa druge strane na otprilike 5 minuta. Ako želite da meso bude rozikastije iznutra, pecite manje vremena, i resprektivno - ako želite da bude skuvanije, povećajte vreme za minutu/dve, ali ne i preterano da je ne biste presušili.

Izvadite magree u tanjir i uvijte folijom kako bi ostali topli. Ni u kakvom slučaju ih nemojte seći u ovoj etapi, zato što će iscureti njihovi sokovi i neće ostati sočni.

U masnoći koja se odvojila izu pačije kože propržite glavicu luka iseckanu na tanke polumesece. Ako je masnoće previše, izvadite deo nje.

Pržite luk na slaboj/umerenoj vatri sa prstohvatom soli kako bi omekšalo i počelo da se karamelizuje. Tada stavite plodove fizalisa iseckane na kolutiće i mešajte 1-2 minute. Posle sipajte med, ponovo mešajte minutu/dve i dodajte balzamovo sirće i sok od pomorandže.

Kuvajte dok se ne redukuje i ne zgusti tako što na kraju možete pojačati vatru.

Kada sos bude gotov, možete ga pasirati ili ga ostaviti tako.

Stavite pačije pagree na poslužavnik ili u pljosnati tanjir. Isecite ih na kriškice (ne mnogo tanke) i poslužite sa raskošnim sosom.

Pačetina magre sa sosom od fizalisa i meda je unikatno praznično jelo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: