Način pripreme
Očistite ribu od unutrašnjosti i krljušti, ali sačuvajte glave.
Posolite ribu krupnom morskom solju. Nemojte da se brinete da ćete presoliti ribu, jer će ona primiti koliko joj je potrebno.
Stavite ribe u tanjir pod nagibom da se ocede.
Za to vreme pripremite paradajz sos. Ugrejte ulje (može i maslinovo) u tiganju.
U ulju dinstajte na sitno naseckane crni i beli luk. Odmah nakon njih dodajte i sitno seckanu šargarepu, kapare, naseckani paradajz i salsu od paradajza.
Pospite sa malo šećera, bibera, a ako je potrebno dodajte i malo soli, nakon probe. Kapari su dosta slani. Ostavite sos da se krčka na slaboj vatri, dok ne ostane samo na masnoći.
Pripremite gril tiganj ili roštilj. Stavite ribu da se peče oko 3-4 minuta sa obe strane. Prebacite pečenu ribu u sos i ostavite je tamo još 5 minuta.
Poslužite ribu uz sezonsku salatu i čašu hladnog belog vina.