Način pripreme
Zagrevate vodu i u njoj rastvarate kvasac, šećer i so. Prosejete brašno i pravite udubljenje u koju sipate smesu s kvascem. Mešate dobro i sipate maslinovo ulje, započinjete da mesite glatko testo.
Nakon toga stavljate testo u duboku posudu, pokrivate je pamučnom krpom i ostavljate na toplom da naraste sat vremena - treba da udvostruči svoj obim.
Kada je gotovo, razvijate ga i stavljate u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje.
Marinirani čeri paradajz, koji ste ostavili da se ocede, ređate preko testa, pritiskajući ga blago palcem da se napravi krug i stavljate paradajz.
Ostavljate testo da naraste još 30 minuta. Pečete fokaču u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 180 stepeni. Gnječite čenove belog luka i dodajete maslinovo ulje.
Ispečenu fokaču mažete smesom od maslinovog ulja i belog luka.