Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Punjene pogače»Pogača sa raskošnim nadevom

Pogača sa raskošnim nadevom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pogača sa raskošnim nadevom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Predstavljamo vam Njeno veličanstvo Pogaču"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 500 g
  • kvasac 1 kesica (7g), suvi
  • voda - 250 g
  • kiselo mleko - 4 supene kašike, pune
  • mast - 4 - 5 supenih kašika, ratopljena
  • sirće - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 2 kašičice ravne
  • maslac - 30 g
  • seme suncokreta - za posipanje
  • seme maka - za posipanje
  • za nadev
  • sitan sir - 200 g
  • sir - 130 g
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 prstohvat (po želji, ako sir nije mnogo slan)
  • šarena so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • mirođija - 1 kašičica, suva
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte skoro svo brašno u posudu. Preostali deo odvojite za posipanje radne površine i za mešenje. Pomešajte ga sa suvim kvascem i napravite udubljenje u koje sipate rastopljenu mast, so, šećer, sirće i ugrejanu vodu i mleko.

2. Zamesite glatko testo, radite sa njim bar 8-10 minuta. Oblikujte loptu i namažite ili pospite brašno. Ostavite da nadođe 1 sat na toplom, pokrijte posudu čistom krpom.

3. Nadev pripremite tako što umutite jajasa prstohvatom soli i dodajte sitan sir, mirođiju, šarenu so i alevu papruku. Dobro mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

4. Nadošlo testo podelite na 4-5 loptica. Razvucite svaku od njih i obilno namažite rastopljenim maslacem, a odozgo pospite ravnomerno delom nadeva. Stavite ih jednu preko druge, poslednju samo namažete maslacem.

5. Uvijte u rolat i isecite na trouglove, koje simetrično poreate u pleh prečnika 22-24 cm. Pokrijte i ostavite da nadođe još jednom 40-50 minuta.

6. Pospite semenkama i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni bez ventilatora oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.

7. Gotvu pogaču namažite maslacem ili poprskajte vodom i pokritje na bar 5 minuta. Tako će korica omekšati.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: