Način pripreme
Pripremamo testo tako što u šerpu stavljamo sveže mleko sa kravljim maslacem i prstohvatom soli da provri.
Kad mleko provri, odjednom sipamo brašno i energično mešamo (drvenom varjačom kašikom). Testo je gotovo kad se napravi lopta u šerpi. Ostavljamo testo da se ohladi.
Operemo pirinač i skuvamo u vodi sa malo soli. Kad bude gotov, ocedimo iz vode i pomešamo sa sitnim sirom (100g). Dobro promešamo. Začinimo solju i karijem po ukusu.
U hladno testo dodajemo umućena jaja (2 komada). Promešamo da upiju testo, pospemo brašno, koliko je potrebno da umesimo testo koje se ne lepi.
Razvučemo testo oklagujom na ranku koru, posipamo radnu površinu i testo brašno, da se ne lepi. U posudi umutimo jaje i pomešamo sa uljem (1-2 supene kašike).
Od testa, kalupom ili čašom, sečemo okrugle oblike. Svaki premažemo jajetom. U sredinu svakog kruga stavljamo nadev od pirinča i sitnog sita i presavijamo. Dobro pritiskamo da nadev ne izađe prilikom pečenja.
Poređamo pitice u pleh, obložen papirom za pečenej, namazan uljem. Odozgo četkom mažemo preostalim jajetom. Stavljamo da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.