Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Apetitne pitice sa sitnim sirom i pirinčem

Apetitne pitice sa sitnim sirom i pirinčem

Iliana DimovaIliana Dimova
Guru
4241524k
Apetitne pitice sa sitnim sirom i pirinčem
Fotografije: Iliana Dimova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Kape dole za majstora, kome je palo na pamet da pripremi apetitne pitice sa nadevom od sitnog sira i pirinča"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • sveže mleko - 1 šolja
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 1 šolja (ista, kojom smo merili mleko)
  • maslac - 30 g
  • so - 1 prstohvat
  • brašno - za mešnju
  • za nadev
  • pirinač - 50 g
  • sitan sir - 100 g
  • kari
  • so
  • jaja - 1 komad, veliko
  • ulje - 1 - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremamo testo tako što u šerpu stavljamo sveže mleko sa kravljim maslacem i prstohvatom soli da provri.

Kad mleko provri, odjednom sipamo brašno i energično mešamo (drvenom varjačom kašikom). Testo je gotovo kad se napravi lopta u šerpi. Ostavljamo testo da se ohladi.

Operemo pirinač i skuvamo u vodi sa malo soli. Kad bude gotov, ocedimo iz vode i pomešamo sa sitnim sirom (100g). Dobro promešamo. Začinimo solju i karijem po ukusu.

U hladno testo dodajemo umućena jaja (2 komada). Promešamo da upiju testo, pospemo brašno, koliko je potrebno da umesimo testo koje se ne lepi.

Razvučemo testo oklagujom na ranku koru, posipamo radnu površinu i testo brašno, da se ne lepi. U posudi umutimo jaje i pomešamo sa uljem (1-2 supene kašike).

Od testa, kalupom ili čašom, sečemo okrugle oblike. Svaki premažemo jajetom. U sredinu svakog kruga stavljamo nadev od pirinča i sitnog sita i presavijamo. Dobro pritiskamo da nadev ne izađe prilikom pečenja.

Poređamo pitice u pleh, obložen papirom za pečenej, namazan uljem. Odozgo četkom mažemo preostalim jajetom. Stavljamo da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: