Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Originalna torta Garaš iz 1885 godine

Originalna torta Garaš iz 1885 godine

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Originalna torta Garaš iz 1885 godine
Fotografije: marcheva14
9 / 10
01/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Omiljeni, prepoznatljivi ukus iz prošlosti - pogledajte originalni recept za Garaš tortu i neka vam je slatko!"

Potrebni sastojci

  • KORA
  • belanca - 10 komada
  • orasi - 400 g, mleveni
  • šećer - 200 g
  • NADEV
  • pavlaka - 400 g
  • šećer - 100 g, fin, kristal
  • crna čokolada - 450 g za kuvanje
  • ČOKOLADNI GANAŠ
  • crna čokolada - 200 g, za kuvanje
  • ulje - 2 supene kašike
  • zeleni kokos - ili mleveni pistaći za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 160 stepeni; Kalup za torte sa ivicama koje se otvaraju, obložen papirom za pečenje i prečnika oko 24-26 cm. Radi se samo mikserom.

U posudu miksera se stavljaju belanca na sobnoj temperaturi, umute se na penu i dodaje се šećer u porcijama. Ne muti se na čvrst sneg, zato što će kore posle biti mnogo lomljive, neka se umuti da bude mekan, ali ne tečan. Treba da polako pada sa žice.

Kad se šećer potpuno растопи, onda se prstima preverava i ako još ima kristala između dva prsta, i još jednom ili dva puta okrenite mikserom i dodajte mlevenе orahe. Meša se spatulom. Testo se premeri na vagi, deli se na 4 ili 5 jednakih delova, inače ide pet kora i svaka se sipa u kalup i poravna.

Peče se na 160 stepeni oko 5-7 minuta. Odmah se okreće i pažljivo se skida sa papira. Kore su sad još lepljive i mekane, to nije problem. Ostavljamo sa strane da se ohlade.

NADEV:

Čokolada se rastopi na pari. Skida se sa vatre i ostavimo da se malo ohladi, oko 5-7 minuta. Pavlaka se umuti mikserom na slaboj brzini, šećer se dodaje u porcijama. Lagano se dodaje i rastopljena čokolada. Promeša se dok se ne dobije homogena smesa.

Torta se poređa tako što se stavi jedna kora u odgovarajući ravan poslužavnik, pokriva se 1/4 krema i poklopi se sledećom korom i tako do poslednje .Kremom se pokriva sa svih strana. Ostavljamo na hladnom na oko 1 sat.

ČOKOLADNI GANAŠ:

Čokolada se rastopi na pari, dodaju se kašike ulja za sjaj. Skida se i sipa se mali krug na sredinu torte i počinje da se raspoređuje sa strana, da može da se razlije pravilno. Nakon toga nova porcija čokolade i tako dok se ne potroši.

Ne koristi se spatula za premazivanje. Ostavljamo na hladnom da se stegne. Pre serviranja se posipa kokosom u boji, uvek je zelene boje, to je marka čokoladnog Garaša, ili mlevenim pistaćima, prethodno porpženim u tiganju.

Seče se na uske komade oštrim nožem, prethodno potopljen u vrelu vodu i osušen.

Izvor: Kosta Garaš - 1885 г

Napomena: Ovo je originalan recept za Garaš tortu, predstavljen od mađarskog poslastičara Koste Garaša u gradu Ruse, a 1960 godine je predstavljen u Sofiji. Torta se priprema sa 5 kora od belanaca, koje se mažu čokoladnim musom od pavlake i čokolade.

Nakon toga postaje emblematična za svaki respektabilni restoran. Uvek se pokriva tankim krugom od kokosa zelene boje. Bugarska Garaš torta je replika poznate Saher torte.

Prilikom pripreme kora se ne koristi brašno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
51
40
31
20
10
Oceni: