Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Italijanski Zuccotto

Italijanski Zuccotto

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Italijanski Zuccotto
Fotografije: Daniela Ruseva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Nemojte gledati kao izazov ovaj italijanski kolač, nego kao ukusnu nagradu za trud koji ćete uložiti"

Potrebni sastojci

  • piškote - 1 paket
  • maskarpone - 500 g
  • slatka pavlaka - 150 ml
  • kondenzovano mleko - 5 supenih kašika
  • šećer u prahu - 5 supenih kašika
  • lešnici - 50 g, /iseckani/
  • bademi - 50 g /iseckani/
  • vanila - 2 kesice
  • izrendana kora limuna - 1 kašičica
  • papaja - 25 g /isečene šećene kockice/
  • crna čokolada - 100 g /isečena/
  • čokolada 50 g /rastopljena/
  • nes kafa - 250 ml
  • konjak - 2 supene kašie
  • želatin - 1 kesica
  • jagode - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Pokrijte duboku posudu providnom folijom tako da krajevi vise sa strane, da bi se posle mogla pokriti cela torta.

Umutite pavlaku mikserom na čvrst sneg. Posebno u drugoj posudi žicom umutite maskarpone sa šećerom u prahu i kondenzovanim mlekom. Pomešajte dva krema u jednoj posudi. Dodajte orašaste plodove, vanilu, limun, kockice papaje i iseckanu čokoladu sve pomešajte spatulom.

Podelite krem na dva dela.

Ratvorite jaku nes kafu u velikoj čaši i u nju dodajte konjak ili liker po želji.

Želatin prelijte i ostavite da nabubri u 100 ml hladne vode na 5-10 minuta, a nakon toga ga ugrejte na pari da se rastvori.

Rastopite 50 grama čokolade za kuvanje na pari. Rastopljenu čokoladu sipajte u jedan deo krema i dobro promešajte.

Tako smo dobili dva krema - beli i braon. Rasporedite želatin u dva krema kašikom na jednake delove i ponovo promešajte.

Sastavljanje torte:

Svaku piškotu potopite na kratko u kuvanu kafu i poređajte u posudu na foliju. Prvo poređajte piškote po dnu, a nakon toga ispravljene po ivicama posude.

Prelijte belim kremom, a preko njega poređajte red piškota, potopljenih u kafu. Preko njih rasporedite braon krem. Odozgo završite ponovo piškotama. Uvijte tortu ivicama folije koja visi i stavite u frižider na nekoliko sati.

Pre serviranja otvorite foliju sa gornjeg dela, kad se okrene ostaće dole kao osnova torte. Poklopite posudu odgovarajućim tanjirom, a nakon toga okrenite tortu i skinite foliju.

Celu tortu pospite kakaom. Ja sam posula sa malo šećera u prahu zbog boje. Ukrasite po želji. Ove može da se fantazira i ukras može biti različit.

Crvene jagode stoje dobro, zar ne?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: