Italijanski kroasani

Italijanski kroasani
Fotografije: marcheva14
1 / 3
28/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema45 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno60 min.
Porcije20
"Ne mešamo se u rasprave o domovini kroasna, ali ima li italijanskih kroasana, prvi smo za stolom"

Potrebni sastojci

 • brašno manitoba - 200 g
 • brašno 00 - 300 g
 • toplo sveže mleko - 170 ml
 • šećer - 100 g, kristal
 • kvasac - 10 g, svež
 • jaja - 1 komad
 • voda - 110 ml
 • so - 1/4 kašičice
 • kora od limuna - od 1/2 limuna, izrendana
 • maslac - 60 g
 • slatko od kajsija - za premazivanje
 • čokolada - štanglica, za punjenje po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Pljosnata tepsija obložena papirom za pečenje.

U posudu miksera se sipa samo brašno Manitoba.

U toplo mleko se stavlja kvasac, meša se dok se ne istopi. Sipa se u posudu sa brašnom i dodaje se polovina šećera od ukupne količine. Meša se kukom za mešenje, dok se ne formira lopta testa i isključuje se mikser. Prekriva se ostavlja se na 30/40 minuta da naraste.

Kada je prošlo 40 minuta, testo se preliva svom vodom, dodaje se ostali šećer, jaje i ostalo brašno po receptu. Ponovo se mesi kukom miksera, tako što se za vreme mešenja dodaje i malo soli i izrendana kora limuna. Mesi se tokom otprilike 15 minuta ili dok se lopta testa ne oblikuje u tzv. čistoj posudi što znači da je testo u potpunosti pokupilo brašno sa zidova posude i da je u potpunosti umešeno.

Vadi se iz posude i prebacuje se na radnu površinu sa malo posutog brašna. Špatulom se okreće nekoliko puta, bez da se dodatno mesi rukama. Oblikuje se glatka i elastična lopta, vraća se nazad u istu posudu od mešenja ili drugu sličnu, blago nauljenu, prekriva se i ostavlja se u frižideru na 8 sata.

Malo maslaca po receptu se ostavlja na sobnoj temperaturi, nakon čega se stavlja između dva papira za pečenje i razvoja se kvadrat 15/15 cm. Pločica maslaca se ostavlja u frižideru da se u potpunosti stegne.

Ohlađeno testo za kroasane nakon 8 sati se vadi iz frižidera i razvija se oklagijom u dugačak i srednje uzak pravougaonik širine otprilike 20 /45 cm. Uzima se veliki komad papira za pečenje iste dužine i dobro se pospe brašnom. Razvijeno testo se prebacuje na nabrašnjeni papir. Ponovo se razvija kako bi se izgladile grudvice koje su se formirale prilikom prebacivanja. U donji deo razvijene trakice - testo se stavlja hladni maslac. Prekriva se, prekplapa se gornjim delom testa.

Obe strane testa se preklapaju ka sredini, tako što leva strana u potpunosti preklapa desnu, kao knjiga, okreće se za 90 stepeni, prekriva se papirom za pečenje i ponovo se razvija traka. Sklanja se papri, ponovo se savija kao knjiga, posipa se brašnom, prekriva se papirom za pečenje i ponovo se razvija u trake i ponovo se oblikuje kao knjiga na goreopisani način.

Tako se oblikuje malo naborani komad testa koji se uvija u foliju i ostavlja se u frižideru na otprilike 40 minuta, može i više, važno je da se maslac u potpunosti stegne.

Gotovo ohlađeno tessto se vadi i stavlja na brašno i razvija se u traku 20/50 cm. Nožem se seče u trougliće veličine po izboru. Po izboru u osnovu svakog trouglića može da se stavi kockica čokolade ili direktno da se uviju kroasani, tako što se prilikom savijanja izvlači vrh trouglića.

Tako oblikovani kroasani se ređaju u tepsiju za pečenje. Ostavljaju se da narastu na sobnoj temperaturi otprilike 40 do 60 minuta. Pre nego što se stave u rernu, ne premazuju se jajetom ili mlekom.

Italijanski kroasani se peku na 160 stepeni otprilike 10-15 minuta. Gotovi kroasani se vade iz rerne i premazuju se slatkom od kajsija ili tečnim medom.

Za razliku od recepta za originalne francuske kroasane, kod kojeg se laminiranje testa vrši do 6 puta, ovaj italijanski recept je nekoliko puta lakši i brži, samo jednom ima laminiranje, ali naravno - ima i svojih nedostataka. Kod francuskih kroasana, nakon što se ispeku, oni su vazdušasti, lagani i skoro pa prazni iznutra, ili u velikim šupljinama, i jako se primete odvojeni slojevi lisnatog testa, dok je kod ovih italijanskih kroasana testo mnogo gušće, iznutra nema šupljina i gušći su, više liče na lepe kiflice, ali uprkos tome se oseti da se napravljeni od lisnatog testa - imaju izražene slojeve lisnatog testa.

Nezavisno od svega što delimo, recept je lep, ali je težak za letnje vreme, maslac lako postane mekan, takođe i testo i bila sam prinuđena da za vreme razvijanja radnu površinu hladim kesom punom leda kako bih mogla da ga pravilno oblikujem i razvijem.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: