Način pripreme
1. Mikserom umutite mekani maslac zajedno sa šećerom, nemojte prestajati da mutite i dodajte jedno po jedno jaje, nakon toga kiselo mleko, sitan sir i vanilu.
2. Čim se dobije homogena smesa (ostaće malo grudvica od sitnog sira, ali nemojte da vas to plaši) u delovima dodajte brašno, prosejano sa praškom za pecivo.
3. U odgovarajući kalup za kolače stavite papir za pečenje ili namažite i pospite brašnom površinu. Po dnu poređajte prepolovljene kajsije i prelijte karamel sosom. Preko njih sipajte smesu i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 175 stepeni sa ventilatorom. Pecite oko 35 minuta, proverite čačkalicom za zube.
4. Gotov kolač izvadite iz kalupa i ostavite na rešetku da se ohladi. Ako niste korstili kalup za pečenje, moguće je da će na dnu ostati zalepljene kajsije, ali nije strašno, možete ih ponovo staviti na kolač.
5. Dok se hladi pripremite glazuru tako što pomešate slatko, vodu i šećer i stavite na vatru dok ne provri. Čim se to desi skinite sa vatre i ostavite na oko 3 minuta, za to vreme potopite želatin u hladnu vodu (ja koristim onaj što se potopi od 2 do 4 minuta, ali vi pogledajte šta piše na pakovanju).
6. Dobro ocedite želatin iz vode i sipajte u još toplu smesu, promešajte da se rastopi i kašikom namažite po površini kolača. Čim se ohladi, gotov je za konzumiranje.
7. Servirajte sa kiselim mlekom ili šoljom tople kafe.
Neka vam je slatko!