Način pripreme
Skuvamo krompir. Oljuštimo. Skuvamo jaja. Oljuštimo. Od jaja i ulja pravimo domaći majonez pomoću ručnog miksera. U duboku i usku posudu stavljamo jaja i ulje.
Stavljamo ručni mikser na dno i uključujemo, čim počne blago da se zgušnjava, podižemo mikser na gore i tako dok se ne dobijie majonez. Začinjavamo prstohvatom limontusa i so po ukusu.
U začinjem majonez dodajemo kiselo mleko i dobro promešamo dok se ne dobije ujednačena smesa. U kalup za tortu s dnom koje se skida (24 cm) poređamo salatu).
Narendamo krompir dok ne prekrije dno kalupa. Odozgo kao drugi red narendamo jaja. Stavljamo nekoliko kašika sosa. Odozgo narendamo šunku, nakon toga marinirane krastavčiće.
Opet nekoliko kašičica sosa. I počinjemo ponovo - narendamo krompir, posle jaja zatim sos, šunku, marinirane krastavčiće i ponovo sos. Završavamo narendanim krompirom.
Ukras je po želji i plod je vaše mašte! Nakon što odstoji nekoliko sati u frižideru, može da se skloni prsten kalupa za tortu.
Jaja za ukras se skuvaju i oljušte. Prepolove se na dva jednaka dela. Jedan deo žumanca se korsiti kao središnji deo margarite u sred salate, polovine belanaca dekorativnih kokoški se poređaju oko žumanca.
Prepeličja jaja se pažljivo oljušte i iseku na dva jednaka dela, od njih se oblikuju male unutrašnje polu margarite. Strukovi peršuna su za ukras i boju!