Način pripreme
Izaberite najnarandžastiju bundevu u obliku violine, operite je mnogo dobro i očistite od semenki i vlakana u njoj pomoću kašike. Isecite pažljivo bundevu na dve jednake polovine i stavite ih u posudu za pečenje otvorom na gore.
Isecite ratluk, jabuku i suve kajsije na male kocke, dodajte suvo grožđe i isečene orahe. Promešajte ih da se dobro pomešaju i napunite otvore u polovinama bundeve.
Ovde je red da kažem da su količine svežeg i suvog voća u zavisnosti od veličine otvora vaše bundeve i slobono možete da povećate ili smanjite njihovu količinu.
Takođe i da promenite njihov sastav odnosno da ih zamenite drugom vrstom jesenjeg voća, na primer dunja ili kruška ili pak da sušeno voće bude druge vrste. Cilj je da ima suvog voća da upije i nabubri od soka sočnog voća.
Prelijte nadev bundeve medom i uvijte posudu aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 60-70 minuta.
Nakon toga možete da sklonit efoliju i da zapečete odozgo za preplanulost. Prilikom serviranja ako želite prelijte sa još malo meda. Ukusna i veoma korisna punjena bundeva za Badnje veče, ali i ne samo za njega!