Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Zapečena jela»Zapečeno jelo sa dve vrste krompira i sirevima

Zapečeno jelo sa dve vrste krompira i sirevima

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Zapečeno jelo sa dve vrste krompira i sirevima
Fotografije: marcheva14
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
4
"Neka podignu visoko čaše sa pivom svi obožavaoci zapečenih jela"

Potrebni sastojci

  • krompir - oko 5 komada, srednje veličine
  • slatki krompir - 1 komad, veliki
  • pavlaka - 300 ml
  • muskantni oraščić - 1 kašičica, sveže samleven
  • biber - 1/2 kašičice, sveže samleven
  • maslac - 1 supena kašika + 1 supena kašika na sobnoj temperaturi
  • čedar - 200 g, izrendan (grijer)
  • parmezan - oko 50 g za posipanje
  • sušeni paradajz - oko 6 - 7 komada
  • masline - kalamata (ne više od 6 - 7 komada)
  • jaja - 2 komada
  • so - 1 kašičica
  • majčina dušica
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni; odgovarajući duboki keramički pleh.

Pleh namažite prstoma sa 1 supenom kašikom mekom maslaca sa svih strana - uključujući i ivice. Masline očistite od koštica i isecite na dva dela.

Sušeni paradajz stavite u ubrus da upije višak masti i isecite na velike komade.

Dve vrste krompira očistite, oljuštite, operite i osušite. Sva krompir isecite na mandolini ili kuhinjskom aparatu, to je oko 3 mm i stavite ih odvojene jedan od drugog u posudu.

U posudi pomešajte pavlaku, muskantni oraščić, biber, so i dodajte prethodno umućena jaja. Promešajte.

Na dno pleha sipajte oko 2 do 3 supene kašike od smese. Odozgo porešajte kriške krompira od jedne vrste i malo po ivicama pleha, malo da se preklapaju.

Pospite sa malo rendanog čedar sira, majčine dušice, prelijte sa oko 1 kutlačom od smese sa pavlakom, ponovo krompir, ali sladak, poređajte na istinačin i rasporedite komade isečenog suvog paradajza i isečene masline, nakon toga majčina dušica i ponovo kutlača od smese od pavlake.

Ponovo običan krompir, sir, pavlaka, majčina dušica i nakon toga slatki krompir na isti način. Završite običnim krompirom po celoj površiin i obilno prelijte pavlakom.

Pospite čedar sirom i rendanim parmezanom. Na nekoliko mesta odozgo stavite male komadiće maslaca. Pecite na 180 stepeni oko 60-70 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: