Način pripreme
1. Kvasac i šećer rastvorite u mlakoj vodi. Stavite malo brašna, da se dobije retka kaša i ostavite na toplom 8-10 minuta.
2. Direktno u istu posudu sa kvascem prosejte brašno, malo brašna odvojite. Počinite da mesite testo, koje treba da bude dosta mekano, ali ako vam se čini da je previše mekano dodajte i preostalo brašno, ako ne - koristite ga za posipanje.
3. Prebacite na brašnom posutu radnu površinu i stavite so i ulje. Mesite bar 10-15 minuta. Testo je lepljivo i mekano, ali nemojte dodavati više brašna. Da vam se ne bi previše lepilo namažite malo ruke. Vratite u posudu, pokrijte i ostavite na sat i po na toplom mestu.
4. Nadošlo testo isecite na 3-4 dela u zavisnosti od veličine hlepčica koju želite. Oblikujte lopte i svaku od njih razvucite prstima od centra ka ivicama dok se ne dobije debljina malo više od jednog santimetra. Nemojte koristii oklagiju, nego radite samo rukama!
5. Oblikovane pogačice pospite brašnom i stavite na papir za pečenje. Ostavite da odstoje još 15-20 minuta.
6. Za to vreme ugrejte rernu do 200 stepeni i stavite unutra pleh u kome ćete peći. To je važan korak, zato preporučujemo da ga ne propustite!
7. Izvadite ugrejani pleh i stavite papir za pogačama u pleh (dobro je da izaberete ravan pleh). Odmah stavite u rernu i pecite oko 10 minuta. Čim počnu da rumene, izvadite ih. Treba da budu više bele, nego zlatne.
8. Pre serviranja sačekajte da se ohlade malo i jedite kao sendvič, prepolovite ga i punite različitim nadevima po izboru. To je samo predlog, možete napraviti i nešto drugo.
Prijatno!