Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Domaći seoski hleb

Domaći seoski hleb

Antoaneta DimitrovaAntoaneta Dimitrova
Početnik
4128
Domaći seoski hleb
Fotografije: Stoyanka Rusenova
9 / 18
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Po hrskavoj korici ćete prepoznati da je ovo najukusniji domaći hleb na svetu"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kocka, svež (42 g) ili 2 kesice suvog
  • brašno - 700 - 800 g
  • voda - 450 ml, topla
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U toploj vodi rastvaramo kvasac zajedno sa kašičicom šećera i malo brašna i ostavljamo da se aktivira.

U odvojenoj posudi prosejemo brašno zajedno sa solju, pravimo udubljenje i stavljamo aktivirani kvasac.

Zamesimo meko testo koje stavljamo u nabrašnjenu posudu da naraste.

Kada je testo skoro udvostručilo svoj obim, premesimo ga, oblikujemo u loptu i stavljamo u podmazanu i nabrašnjenu posudu za pečenje da naraste još jednom.

Nakon što testo opet udvostruči svoj obim, neposredno pre nego što ga stavimo da se peče, pomoću oštrog noža pravimo nekoliko razreza. Pečemo oko 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, na čije smo dno stavili posudu sa vrelom vodom.

Ako ne volite hrskavu koricu koja se dobija, možete pre nego što stavite hleb da se peče da ga namažete s malo kiselog mleka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: