Turska čorba Jajla

28/11/2017
"Ovo nije zamena omiljene škembe čorbe, ali je isto toliko ukusna i zasićuje "
Priprema10 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno25 min.
Porcije3
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano756
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice6
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • voda - 1 litar (ili bujon)
  • pirinač - 4 supene kašike, pune
  • žumanca - 1 komad
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • sveže mleko - 1/2 šolje (kuvano i hladno)
  • brašno - 40
  • nana - 1/2 supene kašike
  • maslac - 3 supene kašike
  • ljuta aleva paprika - 1/3 kašičice
  • aleva paprika - 1/2 kašičice
  • so
  • bademi - 4 - 5 komada
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajuću posudu sipamo vodu ili bujon od povrća da provri. Očistimo pirinač, operemo ga i dodajemo u vrelu vodu.

Vreme kuvanja je kratko (gotov je za manje od 10 minuta). Za to vreme pripremamo zapršku.

U posebnoj posudi pomešamo žumance sa kiselim mlekom i svežim mlekom. Dodajemo brašno u porcijama da upije dobro.

Kad se pirinač skuva, skidamo ga sa vatre.

Deo vode dodajemo u posudu sa zaprškom, nastavljamo da mutimo mikserom.

Ugrejmo zapršku sa ciljem da se ne preseče. Pažljivo dodajemo u vodu sa pirinčem i vraćamo smesu na vatru.

Ostavljamo supu da provri, često mešamo. Gotova je kad se zgusne i kad se na površini oblikuju balončići.

Začinimo solju* i ostavljamo supu sa strane. Za to vreme u tiganju rastopimo maslac u njega dodajemo nanu i alevu papriku - ljutu i slatku.

Supu serviramo ukrašenu aromatičnim maslacem, zapečenim bademima i ljutom papričicom.

*Od bake znam da se so stavlja na kraju da se supa ne preseče.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar