Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od pirinča»Turska čorba od pirinča Jajla

Turska čorba od pirinča Jajla

V kuhnyata s BeniV kuhnyata s Beni
Šef kuhinje
382186
Turska čorba od pirinča Jajla
Fotografije: V kuhnyata s Beni
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
5
"Turska čorba od pirinča Jajla"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 6 supenih kašika (100 g)
  • kiselo mleko - 160 g
  • žumanca - 2 komada
  • brašno - 2 supene kašike (20 g)
  • maslac - 3 supene kašike (40 g)
  • ulje
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Za meru koristim šolju za čaj zapremine od 250 ml.

Pirinač sam oprala i stavila u srednje veliku šerpu. Zalijte ga s 1700 ml vode, dodala sam 1 kašilicu soli, 1 kašičicu ulja i kada je provrelo smanjila sam temperaturu ringle na 4 od 6 na mom šporetu. Kuvala sam bez poklopca otprilike 15 minuta ili dok pirinač ne počne da mekša, ali da ne bude u potpunosti skuvan.

Za to vreme u kaseroli sa pomešala kiselo mleko, brašno i oba žumanca.

Blago sam posolila i dobro izmešala kuhinjskom mutilicom dok smesa ne postane glatka. Stavila sam posudu na drugu ringlu i na srednjem stepenu sam je zagrejala dok nije provrelo.

Dodala sam ½ šolje (130 ml) vruće vode i dobro sam izmešala. Kada je provrelo drugi put, skinula sam sa ringle.

Uzela sam 1-2 kutlače tečnosti u šerpi sa pirinčem i pomešala sam sa zaprškom. Nakon toga sipala sam smesu iz kaserole u šerpu i izmešala sam.

Kada je provrelo, ostavila sam supu da se kuva 5-7 minuta i skinula sam sa ringle. Ovde je momenat da probate da li je slana i da dodate ako vam se učiniti da ima potrebe.

U metalnu posudicu na srednji stepen na ringli sam istopila maslac, dodala sam nekoliko kapljica ulja i izmrvljenu suvu divlju nanu. Ostavila sam da se kuva ne više od 1 minute. Veći deo sam dodala u čorbu, a ostavila malo i za aranžiranje prve 2 porcije.

Čorba od pirinča se poslužuje topla. Pripremila sam i sitno mlevene suve ljute papričice za onog koji želi.

S obzirom na to da pirinač ima svojstvo da nabubri u tečnoj sredini, dobro bi bilo da napravite čorbu za jedan obrok. I za dugi će takođe biti isto toliko ukusna, ali je moguće da je pirinač dosta zgusti bujon i da se dobije retka janija.

Lično ja volim gušće čorbe, ali ako vi pretpostavljate ređe za vreme kuvanja dodajte još malo vrue vode.

Turska čorba od pirinča Jajla je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: