Način pripreme
U odgovarajuću posudu sipamo vodu ili bujon od povrća da provri. Očistimo pirinač, operemo ga i dodajemo u vrelu vodu.
Vreme kuvanja je kratko (gotov je za manje od 10 minuta). Za to vreme pripremamo zapršku.
U posebnoj posudi pomešamo žumance sa kiselim mlekom i svežim mlekom. Dodajemo brašno u porcijama da upije dobro.
Kad se pirinač skuva, skidamo ga sa vatre.
Deo vode dodajemo u posudu sa zaprškom, nastavljamo da mutimo mikserom.
Ugrejmo zapršku sa ciljem da se ne preseče. Pažljivo dodajemo u vodu sa pirinčem i vraćamo smesu na vatru.
Ostavljamo supu da provri, često mešamo. Gotova je kad se zgusne i kad se na površini oblikuju balončići.
Začinimo solju* i ostavljamo supu sa strane. Za to vreme u tiganju rastopimo maslac u njega dodajemo nanu i alevu papriku - ljutu i slatku.
Supu serviramo ukrašenu aromatičnim maslacem, zapečenim bademima i ljutom papričicom.
*Od bake znam da se so stavlja na kraju da se supa ne preseče.