Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Punjene pečurke»Pečurke punjene pavlakom i šunkom

Pečurke punjene pavlakom i šunkom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pečurke punjene pavlakom i šunkom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Prefinjeno predjelo za specijalne trenutke"

Potrebni sastojci

  • pečurke - 500 - 520 g
  • luk - 1 mala glavica
  • beli luk - 3 čena
  • pavlaka za kuvanje - 250 - 300ml
  • šunka - 75 g
  • maslinovo ulje - 60 - 70 ml
  • so - po ukusu
  • beli biber - po ukusu
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Izaberite veće pečurke koje su pogodne za punjenje. Isčetkajte ih nečim hrapavim što otklanja nečistoće i zemlju sa površine. Operite ih, a najbolje je da to uradite brzo zbog činjenice da u dužem kontaktu sa vodom one je upijaju i gube veliki deo kvaliteta ukusa. Neki kuvari ih čak ni ne peru već ih ljušte, skidajući tanak gornji sloj.

Ako ste se odlučili da ih operete, odmah nakon toga ih temeljno osušite. Otklonite panjiće i isecite ih na sitno.

2. Pripremite nadev tako što za tu svrhu prvo propržite u delu maslinovog ulja sitno iseckan luk. Čim omekša stavite isečene panjiće, a nakon dva minuta i čenove belog luka - usitnjene.

3. Kada počnu da dobijaju blagu preplanulost stavite šunku, isečenu na male kocke. Kuvajte kratko i nalijte pavlaku nakon što smanjite vatru, da ne zagori na dnu. Mešajte nekoliko minuta dok se smesa ne zgusne i na kraju začinite solju i belim biberom (pazite sa solju, jer pri termičkoj obradi šunka odvaja dosta soli).

4. Sklonite sa vatre gotov nadev i pozabavite se pečurkama. Stavite tiganj sa malo maslinovog ulja na jaku vatru i čim se zgreje poređajte u njega pečurke rupom na dole. Pecite oko dva minuta i okrenite i s druge strane isto toliko.

Cilj nam je da dobiju prijatnu preplanulost, ali da iznutra ostanu sasvim krhke i sočne. Ova vrsta pečuraka nema potrebu za dugom termičkom obradom i čak mogu da se nađu i u sirovom obliku u nekim salatama. Ako preterate s pečenjem mogu da se saviju i izgnječe, zato je dobro da pazite na naznačeno vreme.

5. Gotove pečurke poređajte u tanjir i blago posolite. Videćete da se u rupici pojavio sosić, koji je dobro da odstranite. Napunite sa po kašičicom ili dve nadeva i servirajte odmah - tople. Po želji pospite sveže iseckanim peršunom.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: