Način pripreme
Listovi kiselog kupusa se odvoje. Operu se pod hladnom vodom. Otkloni se srednji tvrdi deo tako da ostanu samo meki delovi listova.
Nadev se sprema sirov. U posudi se pomeša opran pirinač, usitnjen praziluk, prstohvat soli, biber i suvo grožđe. Promeša se i dodaje se oko 3 kašike ulja i malo hladne vode.
Uzimaju se listovi, samo meki deo, i zavijaju se sarme, ali da ne budu previše čvrste, jer će pri kuvanju pirinač da nabubri. Poređaju se u šerpu.
Između njih se ređaju suve crvene paprike, koje su prethodno izdinstane u vreloj vodi da omekšaju.
U posudi se usitni praziluk, celer, šargarepe, dodaju se začini i skuvani pirinač. Promeša se i ovom smesom se pune suve paprike. Poređaju se među sarme u šerpu. Preliva se uljem i vodom pored sarmi i parpika. Poklapaju se tanjirom.
Kuvaju se oko 3 minuta u ekspres loncu. Ostavljaju se da se ohlade. Prebacuju se u glinenu đuvečaru. Dodaje se ulje i malo tople vode. Peče se na 200 stepeni oko 15 minuta.
Beleška: Moje sarme i suve crvene paprike s pasuljem spremam osnovno s prazilukom. Nikad unapred ne dinstam/ ne pržim nadev, stavljam ga sirov u listove, osim skuvanog pasulja za suve paprike. Da bi bilo zgodnije koristim gotov skuvani pasulj u staklenoj tegli od 550 g/čista težina pasulja - 400 g. Praziluk provlačim kroz blender po principu kreni-stani dugmeta.