Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Posne sarme i suve crvene paprike s pasuljem za Badnje veče

Posne sarme i suve crvene paprike s pasuljem za Badnje veče

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Posne sarme i suve crvene paprike s pasuljem za Badnje veče
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Najomiljenija jela za trpezom na Badnje veče - jedna ukusna tradicija da je čuvate i za buduća pokolenja"

Potrebni sastojci

  • kupus - 1 kisela glavica
  • pirinač - 2 i po šolje, dugog zrna
  • praziluk - oko 3 struka, usitnjen
  • biber - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • suvo grožđe - 2 - 3 šake
  • origano - 2 - 3 prstohvata
  • ulje - 3 kašike, samo za nadev
  • voda
  • paprike - 15 komada, cuve, crvene
  • pasulj - oko 400 g, skuvan i iseckan na parčiće
  • šargarepa - 2 komada
  • praziluk - 2 struka usitnjen
  • luk - 1 srednje velika glavica, ustnjena
  • celer - 2 parčeta, usitnjen
  • nana - 3 prstohvata
  • čubar - 2 prstohvata
  • biber - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike, samo za nadev
  • ulje - za kuvanja
  • voda
* merne jedinice

Način pripreme

Listovi kiselog kupusa se odvoje. Operu se pod hladnom vodom. Otkloni se srednji tvrdi deo tako da ostanu samo meki delovi listova.

Nadev se sprema sirov. U posudi se pomeša opran pirinač, usitnjen praziluk, prstohvat soli, biber i suvo grožđe. Promeša se i dodaje se oko 3 kašike ulja i malo hladne vode.

Uzimaju se listovi, samo meki deo, i zavijaju se sarme, ali da ne budu previše čvrste, jer će pri kuvanju pirinač da nabubri. Poređaju se u šerpu.

Između njih se ređaju suve crvene paprike, koje su prethodno izdinstane u vreloj vodi da omekšaju.

U posudi se usitni praziluk, celer, šargarepe, dodaju se začini i skuvani pirinač. Promeša se i ovom smesom se pune suve paprike. Poređaju se među sarme u šerpu. Preliva se uljem i vodom pored sarmi i parpika. Poklapaju se tanjirom.

Kuvaju se oko 3 minuta u ekspres loncu. Ostavljaju se da se ohlade. Prebacuju se u glinenu đuvečaru. Dodaje se ulje i malo tople vode. Peče se na 200 stepeni oko 15 minuta.

Beleška: Moje sarme i suve crvene paprike s pasuljem spremam osnovno s prazilukom. Nikad unapred ne dinstam/ ne pržim nadev, stavljam ga sirov u listove, osim skuvanog pasulja za suve paprike. Da bi bilo zgodnije koristim gotov skuvani pasulj u staklenoj tegli od 550 g/čista težina pasulja - 400 g. Praziluk provlačim kroz blender po principu kreni-stani dugmeta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: