Pogačice sa kremom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pogačice sa kremom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
5
"Što je recept detaljniji, toliko će pogačice sa kremom biti ukusnije"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g
  • sveže mleko - 165 g
  • jaja - 1 komad, XL
  • maslac - 25 g
  • kvasac - 4 - 5 g, suv
  • šećer - 60 g
  • so - 1 prstohvat
  • kardamon - 1 kašičica, semenke
  • za krem
  • sveže mleko - 280 ml
  • žumanca - 2 komada
  • vanila - 1 kesica
  • šećer - 60 g
  • skrob - 2 supene kašike, ravne
  • brašno - 2 supene kašike, ravne
  • za posipanje
  • smeđi šećer
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u posudu i pomešajte ga sa suvim kvascem, prstohvatom soli i zrncima kardamona (možete koristiti i u prahu).

2. Ugrejte mleko sa šećerom i maslacem. Jaje umutite i odvojite mali deo za premazivanje na kraju, preostalo stavite u brašno, zajedno sa ugrejanim mlekom (ni u kom slučaju ne treba da bude vreleo).

3. Zamesite elastično i glatko testo, srednje mekano, dodajte malo brašna ako je potrebno, ali pazite da ne preterate da ne bi postalo tvrdo. Mesite oko 5 minuta i oblikovanu loptu stavite na 1 sat i 30 minuta da nadođe. Preporučuje se da posudu pokrijete krpom i da nema promaje u sobi u kojoj se nalazi.

4. Nadošlo testo podelite na 5 delova i oblikujte okrugle pogačice, koje ponovo ostavite da nadođu na jedan sat, da se udvostruče. Savet je da ih poređate direktno u pleh, obložen papirom za pečenje ili namazan uljem, u kome ćete peći. Tako se neće deformisati.

5. Za to vreme pripremite krem, stavite mleko i šećer na vatru. Žumanca umutite sa malo mleka i kašikom brašna i skeoba. Dodajte lagano smesu u mleko na vatri, koje je provrilo. Mutite žucom i kuvajte 4-5 minuta na tihoj do umerenoj vatri.

Pred kraj stavite kesicu vanile. Ostavite da se ohladi, mešajte s vremena na vreme, da se ne bi stvorila korica. Druga varijatna je da stavite streč foliju i da ne mešae, ali tako će se sporije ohladiti.

6. Nadošle pogačice pritisnite u sredini, skoro do kraja, malom čašom ili drugom odgovarajućom posudom, da se dobije rupa. U nju stavite špricem ili kašikom hladan krem. Ravnomerno rasporedite u svaku pogačicu.

7. Namažite preostalim jajetom, pomešanim sa nekoliko kapljica ulja i vode. Pospite smeđim šećerom i stavite u ugrejanu rernu na 190 stepeni - gornji i donji grejač. Nakon dva-tri minuta izključite gornji grejač i smanjite stepene na 180. Pecite 13 minuta i ponovo uključite gornji grejač na oko 2-3 minuta dok ne dobijete željenu boju.

8. Ostavite da se ohladi na rešetci i servirajte sa čašom toplog mleka.

Neka vam je slatko!

Savet: Ako želite da vaše pogačice više mirišu na kardamon, stavite više. Količina navedena u receptu se ne oseća, ali je nekako zagonetno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: