Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudu i pomešajte ga sa suvim kvascem, prstohvatom soli i zrncima kardamona (možete koristiti i u prahu).
2. Ugrejte mleko sa šećerom i maslacem. Jaje umutite i odvojite mali deo za premazivanje na kraju, preostalo stavite u brašno, zajedno sa ugrejanim mlekom (ni u kom slučaju ne treba da bude vreleo).
3. Zamesite elastično i glatko testo, srednje mekano, dodajte malo brašna ako je potrebno, ali pazite da ne preterate da ne bi postalo tvrdo. Mesite oko 5 minuta i oblikovanu loptu stavite na 1 sat i 30 minuta da nadođe. Preporučuje se da posudu pokrijete krpom i da nema promaje u sobi u kojoj se nalazi.
4. Nadošlo testo podelite na 5 delova i oblikujte okrugle pogačice, koje ponovo ostavite da nadođu na jedan sat, da se udvostruče. Savet je da ih poređate direktno u pleh, obložen papirom za pečenje ili namazan uljem, u kome ćete peći. Tako se neće deformisati.
5. Za to vreme pripremite krem, stavite mleko i šećer na vatru. Žumanca umutite sa malo mleka i kašikom brašna i skeoba. Dodajte lagano smesu u mleko na vatri, koje je provrilo. Mutite žucom i kuvajte 4-5 minuta na tihoj do umerenoj vatri.
Pred kraj stavite kesicu vanile. Ostavite da se ohladi, mešajte s vremena na vreme, da se ne bi stvorila korica. Druga varijatna je da stavite streč foliju i da ne mešae, ali tako će se sporije ohladiti.
6. Nadošle pogačice pritisnite u sredini, skoro do kraja, malom čašom ili drugom odgovarajućom posudom, da se dobije rupa. U nju stavite špricem ili kašikom hladan krem. Ravnomerno rasporedite u svaku pogačicu.
7. Namažite preostalim jajetom, pomešanim sa nekoliko kapljica ulja i vode. Pospite smeđim šećerom i stavite u ugrejanu rernu na 190 stepeni - gornji i donji grejač. Nakon dva-tri minuta izključite gornji grejač i smanjite stepene na 180. Pecite 13 minuta i ponovo uključite gornji grejač na oko 2-3 minuta dok ne dobijete željenu boju.
8. Ostavite da se ohladi na rešetci i servirajte sa čašom toplog mleka.
Neka vam je slatko!
Savet: Ako želite da vaše pogačice više mirišu na kardamon, stavite više. Količina navedena u receptu se ne oseća, ali je nekako zagonetno.