Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Integralni hleb»Integralni hleb sa lešnicima

Integralni hleb sa lešnicima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Integralni hleb sa lešnicima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Odavno ne jedemo drugi hleb osim domaćeg - a on je veličanstven"

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - 400 g
  • belo brašno - 4 - 5 kašika
  • lešnici - 4 kašike, fino mleveni
  • seme maka - 2 kašike + za posipanje
  • seme bundeve - 2 kašike
  • kvasac - 22 g, svež
  • voda - 270 ml
  • ulje - 3 kašike + za mazanje
  • med - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Zagrejte blago veći deo vode i rastvorite i kašičicu meda i kvasac u njoj. Dodajte i belo brašno i promešajte dok se ne dobbije retka kašica. Ostavite na toplom 8 minuta pokrivajući krpom.

U ostatku vode rastvorite so.

2. Stavite brašno u posudu i napravite udubljenje (možete i da ga prosejete, ali u situ će ostati ljuspice od mlevenih celih zrna žita, ne bacajte ih, već sipajte u posudu). U udubljenje stavite narasli kvasac, ulje, lešnike, semenje maka i bundve (celo).

3. Počnite da mesite testo, dok malo po malo nalivate i vodu sa solju. Kada se apsorbuje potpuno i testo počne da se odvaja od zidova posude, prebacite ga na nabrašnjenu radnu površinu i mesite 8-10 minuta. Treba da dobijete meko, prijatno testo, lako podložno promeni. Oblikujte ga u loptu, namažite i vratite u posudu. Ostavite na toplom sat i po do dva sata.

4. Naraslo testo razvijte lako, na taj način ćete isterati vazduh iz njega. Presavijte ga sa dve strane i posle uvijte. Napravite blage, plitke razreze na površini i stavite u posudu/kalup u kome ćete peći, pokriven papirom za pečenje (kod mene je okrugla posuda za pečenje prečnika 22 cm). Stavite na toplo još 1 sat.

5. Zagrejte rernu na 200 stepeni - donji grejač. Hleb pospite brašnom (belo ili integralno, kako želite) i semenom maka.

Pecite 25 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.

Ako želite da korica gotovog hleba bude meka, nakon vađenja iz rerne pokrijte ga krpom 5-10 minuta.

Prijatno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: