Način pripreme
Rerna - 180 stepeni. Okrugla posuda za pečenje obilno podmazana prečnika oko 28 cm, pokrivena papirom za pečenje. Sve sam radila mikserom.
Suvi kvasac se rastvara u toplom mleku zajedno sa šećerom. Ostavlja se da se aktivira. U posudu miksera ili ručnog miksera se sipa brašno, narasli kvasac, kisela pavlaka i jaja. Zamesi se testo na sporoj brzini, na kraju se dodaje i so.
Dodaje se i istopljeni hladni maslac i nastavlja se mešenje dok se ne upije u testo. Mešenje se nastavlja na sporoj brzini miksera dok se testo ne oblikuje u lepu loptu. Vadi se iz miksera i stavlja se u blago podmazanu posudu da naraste. Gotovo naraslo testo se razvija u krug oko 0, 5-1 cm debljine. Kora se maže obilno navedenim maslacem u receptu.
Raspodeli se sir u parčićma i kačkavalj. Uvija se u rolat, dok se blago rukama tegli i tanji. Oformi se u polovinu puža i stavlja u posudu, pritom se ostavlja rastojanje između krugova.
Ponovo se maže obilno maslacem, pokriva se folijom i ostavlja da naraste oko 20-30 minuta. Gotovo naraslo testo se, pre nego što se stavi u rernu da se peče, ponovo namaže maslacem. Peče se na 180 stepeni oko 70-90 minuta. Nakon što je ispečena i gotova, penjurlija se još dok je još vruća premaže komadom maslaca.
Beleška: Za mazanje sam koristila četku i blago zamrznut maslaca, lakše i bolje se nanosi na testo i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane.
PS: Kačim i sliku, da može da se vidi kako se dobro zamesilo testo u mikseru i oblikovalo u loptu. Za bolje mešenje sam odvojila deo osnovnog testa i u malim porcijama ga dodavala u osnovno uz neprestano mešenje.