Način pripreme
Prosejemo brašno. Dodajemo suvi kvasac u dobro promešamo. Dodajemo jaja, sveže mleko, ulje, šećer i so. Mesimo testo u homogenu smesu, ostavljamo da naraste na toplom oko jedan sat.
Podelimo testo na 5 lopti. Svaku razvijamo u okruglu koru. Na papir za pečenje ređamo kore jednu preko druge, mažući ih maslacem ili maslinovim uljem i posipamo s malo brašna. Poslednju koru ne mažemo.
Iscrtamo pažljivo nožem osam jednakih parčića. sečemo parčiće skoro do sredine. Nakon toga na svakom parčetu sečemo prorez u sredini skoro do kraja. Provučemo krajeve od spolja na unutra. Uštinemo dva kraja odozdo jedan za drugi. Tako uradimo sa svim parčićima.
Osnovu svake od osam latica cveta pritiskamo pažljivo drvenom drškom, to se radi za bolje oblikovanje pri pečenju.
Namažemo pogaču žumancem, umućenim sa malo vode. Po želji može da se pospe susamom i makom. Ostavljamo da odstoji dvadeset minuta, premestimo pogaču u prethodno zagrejanu rernu pomoću papira za pečenje, pečemo na 200 stepeni bez ventilatora oko 35-40 minuta.
Pečenje treba da bude ili na plotni bez ograničenja sa strane ili direktno na rešetki rerne. Papir za pečenje ostaje odozdo. Cilj nije da se pogača podigne u visinu i da se deformiše, već da zauzme što je moguće prirodniji oblik.