Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača u kiflicama Cvet

Pogača u kiflicama Cvet

LiudmilaLiudmila
Inovator
4681661k160
Pogača u kiflicama Cvet
Fotografije: Liudmila
1 / 3
19/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Ovom lepom pogačom svaki povod će biti više od praznika"

Potrebni sastojci

  • brašno - 2 šolje
  • jaja - 2 komada *
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • voda - 1/2 šolje, mlaka
  • ulje - 3 supene kašike
  • so - 1 ravna kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • kvasac - 1/2 kockice, živi, 21 g
  • maslac - meki, za podmazivanje tepsije i kora
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Daću ti mere u čašama sa zapreminom od 300 ml.

* 1 celo jaje + 1 belance i 1 žumance za premazivanje pogače.

Brašno se proseje, dodaje se so, mleko se zagreva i u njemu se istope šećer i kvasac, ne aktivira se, sipa se u brašno, slede voda, ulje i jaje i belance.

Meša se kašikom dok se testo ne sakupi u loptu, blago lepljivo.

Ne meši se više. Posuda se pokriva providnom folijom i ostavlja se da nadođe dok ne utrostruči svoju zapreminu.

Kada je testo za pogaču gotovo, prebacuje se na nabrašnjenu radnu površinu i sasvim blago se premesi.

Podeli se na 4 lopte koje se ostave da se odmore na 15 minuta. Razvijaju se tako da prečnik bude 24 cm dug i svaka se maže mekim maslacem.

Ređaju se jedna na drugu tako što se gornja ne maže, sve zajedno se razvijaju u veliku koru koja se uvija u rolat. Rolat se seče na pet jednaik delova i jedan manji.

Od svakog dela se razvijaju kore koje se seku na trake do pola i uvijaju se u kiflice koje se ređaju u nauljenu tepsiju, a u sredinu se stavlja mali deo kao loptica.

Pogača u kiflicama se ostavlja da nadođe dok ne utrostruči svoju zapreminu.

Maže se žumancem umućenim u kapljici ulja. Posipanje susamom po želji. Pečenje je na 170 °C u zagrejanoj rerni. Dok se ne dobije željena boja.

Ukusna pogača. Naravno možete da oblikujete svakako pogaču u kiflicama Cvet. I u loptice ili pak kolutove. Pitanje je preferencija i vizije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: