Način pripreme
Daću ti mere u čašama sa zapreminom od 300 ml.
* 1 celo jaje + 1 belance i 1 žumance za premazivanje pogače.
Brašno se proseje, dodaje se so, mleko se zagreva i u njemu se istope šećer i kvasac, ne aktivira se, sipa se u brašno, slede voda, ulje i jaje i belance.
Meša se kašikom dok se testo ne sakupi u loptu, blago lepljivo.
Ne meši se više. Posuda se pokriva providnom folijom i ostavlja se da nadođe dok ne utrostruči svoju zapreminu.
Kada je testo za pogaču gotovo, prebacuje se na nabrašnjenu radnu površinu i sasvim blago se premesi.
Podeli se na 4 lopte koje se ostave da se odmore na 15 minuta. Razvijaju se tako da prečnik bude 24 cm dug i svaka se maže mekim maslacem.
Ređaju se jedna na drugu tako što se gornja ne maže, sve zajedno se razvijaju u veliku koru koja se uvija u rolat. Rolat se seče na pet jednaik delova i jedan manji.
Od svakog dela se razvijaju kore koje se seku na trake do pola i uvijaju se u kiflice koje se ređaju u nauljenu tepsiju, a u sredinu se stavlja mali deo kao loptica.
Pogača u kiflicama se ostavlja da nadođe dok ne utrostruči svoju zapreminu.
Maže se žumancem umućenim u kapljici ulja. Posipanje susamom po želji. Pečenje je na 170 °C u zagrejanoj rerni. Dok se ne dobije željena boja.
Ukusna pogača. Naravno možete da oblikujete svakako pogaču u kiflicama Cvet. I u loptice ili pak kolutove. Pitanje je preferencija i vizije.