Način pripreme
Kvasac se aktivira u polovini hladnog svežeg mleka, šećeru i jednoj kašiki brašna. U prosejano brašno se dodaje aktivirani kvasac i svi ostali sastojci dok se od jaja koristi samo belance.
Meša se kašikom i dodatno se zamesi rukom dok se ne dobije meko testo, ali nelepljivo. Testo se ostavlja na toplom da udvostruči obim bar sat vremena.
Podeli se testo na tri dela i zamesi se svaki sa malo brašna. Svaka lopta se razvije u koru debljine 3-4 mm i iseče se ne parčiće širine 3 cm.
Svako parče se uvija u puža i poređa u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje. Pogača se ostavlja da ponovo naraste 40-50 minuta i namaže se žumancem od jaja, umućenim sa 1 kašikom ulja.
Pogača od pužića se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatastu boju.
Nakon što se izvadi iz rerne uvija se krpom 10-15 minuta, pre nego što se rascepi (to se radi da bi bila još mekša).