Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Praznična pogača u obliku pužića

Praznična pogača u obliku pužića

SotiroffSotiroff
Početnik
915
Praznična pogača u obliku pužića
Fotografije: Sotiroff
1 / 3
14/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Miris ove praznične pogače će vas svuda pratiti, zato se nemojte mnogo vući"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komad
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • ulje - 4 supene kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • kvasac - 1 kockica
  • brašno - 600 - 700 g
  • sir - 200 - 300 g
  • susam - za posipanje, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu pogaču u obliku pužića brašno se sipa na pljosnatu površinu, tako što se po sredini rasprostire i oblikuje se takozvano udubljenje. U njega se stavljaju jaja, kiselo mleko i počinje da se mesi testo za pogaču.

Preporučuje se da se u početku brašno mesi sa jajima viljuškom ili drugim priborom i da se tek nakon toga mesi rukama. Dodaje se kvasac rastvoren sa malo vode, šećera i soli.

Nakon što se umesi testo, ostavlja se da naraste na otprilike 2-3 sata u posudi pokrivenoj krpom.

Oblikovanje: Raspoređujemo naraslo testo na dva dela jednake veličine. Razvijamo svaku loptu u pravougaonike i obilno je premazujemo maslacem i dodajemo sir izgnječen u sitne komadiće.

Uvijamo poprečno kako bi se dobio dugačak rolat i seče se u ravne komade koji su kao pužići. Komade ređamo u tepsiju sa rasečenom stranom na dole/na gore. Pogaču sa sirom ostavljamo da naraste dodatno barem sat vremena.

Pre nego što izađe iz rerne, pripremljenu pogaču odozgo premazujemo s jednim ili dva umućena jaja. Po želji posipamo susamom.

Prazničnu pogaču u obliku pužića pečemo na 160 stepeni u zagrejanoj rerni otprilike 40-50 minuta ili dok se ne dobije lepa boja.

Eto, ostaje nam samo da je servirama na prazničnu trpezu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: