Način pripreme
Za ovu pogaču u obliku pužića brašno se sipa na pljosnatu površinu, tako što se po sredini rasprostire i oblikuje se takozvano udubljenje. U njega se stavljaju jaja, kiselo mleko i počinje da se mesi testo za pogaču.
Preporučuje se da se u početku brašno mesi sa jajima viljuškom ili drugim priborom i da se tek nakon toga mesi rukama. Dodaje se kvasac rastvoren sa malo vode, šećera i soli.
Nakon što se umesi testo, ostavlja se da naraste na otprilike 2-3 sata u posudi pokrivenoj krpom.
Oblikovanje: Raspoređujemo naraslo testo na dva dela jednake veličine. Razvijamo svaku loptu u pravougaonike i obilno je premazujemo maslacem i dodajemo sir izgnječen u sitne komadiće.
Uvijamo poprečno kako bi se dobio dugačak rolat i seče se u ravne komade koji su kao pužići. Komade ređamo u tepsiju sa rasečenom stranom na dole/na gore. Pogaču sa sirom ostavljamo da naraste dodatno barem sat vremena.
Pre nego što izađe iz rerne, pripremljenu pogaču odozgo premazujemo s jednim ili dva umućena jaja. Po želji posipamo susamom.
Prazničnu pogaču u obliku pužića pečemo na 160 stepeni u zagrejanoj rerni otprilike 40-50 minuta ili dok se ne dobije lepa boja.
Eto, ostaje nam samo da je servirama na prazničnu trpezu.